Hlavní obsah

Ruská burza padá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruské akciové trhy v pondělí odpoledne urychlily propad, hlavní index moskevské burzy RTS odepisuje více než deset procent. Klesá i kurz rublu k dolaru. Ministerstvo financí kvůli propadům burzy a měny dokonce zrušilo plánovanou aukci dluhopisů.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Klesá i kurz rublu vůči dolaru.

Článek

Impulzem k výprodeji akcií se stala informace Moskvy, že ruská armáda a pohraniční stráž zabily na svém území sabotéry z Ukrajiny. Kyjev to ale popřel.

Ruská armáda zabila pět narušitelů na hranicích s Ukrajinou, tvrdí Moskva

Evropa

Index RTS, který je denominovaný v dolarech, odpoledne odepisoval téměř 11 procent na 1242 bodů. Podle agentury Bloomberg nejvíce ztrácely akcie Gazpromu a Sberbank, každý titul asi osm procent.

Index MOEX denominovaný v rublech ztrácel 8,5 procenta na 3105 bodů. „Volatilita (kolísavost ceny či výnosu, pozn. red.) je vysoká, protože na trhu vládne nejistota. V případě ozbrojeného konfliktu aktiva ještě více oslabí,” řekl agentuře analytik Cristian Maggio.

Zrušený prodej dluhopisů

Výprodej se nevyhýbá ani devizovému trhu. Dolar vykazuje k ruské měně růst o více než dvě procenta na 78,90 rublu.

Ministerstvo financí zrušilo aukci dluhopisů, kterou plánovalo na úterý. Zdůvodnilo to tím, že výnosy desetiletých dluhopisů vzrostly o půl procentního bodu.

Letiště v Doněcku ostřelují, tvrdí reportér ruské agentury

Evropa

Situaci vyvolalo oznámení Kremlu, že ruské bezpečnostní síly zabily na ruském území pět sabotérů a zneškodnily dvě bojová vozidla ukrajinské armády. Kyjev tvrzení označil za falešnou zprávu. V regionu prý žádné ukrajinské síly nejsou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám