Hlavní obsah

Ruská banka Trust krachuje, na záchranu dostane 12 miliard

Ruská centrální banka uvalila nucenou správu na finanční ústav Trust. Na záchranu firmy před krachem vynaloží 30 miliard rublů (12 miliard korun), informovala v pondělí agentura AFP. Rusko se nyní snaží stabilizovat domácí finanční trhy, kterými otřásl prudký pokles kurzu rublu.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Moskevská burza

Článek

Trust je podle objemu aktiv 29. největší bankou v Rusku. Centrální banka neupřesnila, zda potíže firmy souvisejí s propadem rublu.

Dolní komora ruského parlamentu minulý týden v pátek přijala návrh zákona o státní podpoře bankovního sektoru.

Významné banky, které budou ohroženy západními sankcemi proti Rusku kvůli ukrajinské krizi a nynějšími otřesy na domácích finančních trzích, mohou podle zákona od státu dostat celkem až bilión rublů (401 miliard korun). [celá zpráva]

Na ruský bankovní sektor negativně doléhají západní sankce, které velkým bankám omezily přístup na mezinárodní finanční trhy, takže se jim prudce zvýšily náklady na vlastní financování. Situaci bank podkopává i směřování ekonomiky do recese a nynější prudký propad rublu.

Rubl zahájil růstem

Rubl zahájil nový týden růstem k euru i vůči americkému dolaru. Ruskou měnu podpořily zejména vyšší ceny ropy a také vládní opatření ke zklidnění situace na finančních trzích. Vzhůru zamířily i ruské akcie.

Rubl k dolaru krátce po začátku pondělního obchodování zpevnil o 3,6 procenta na 56,33 rublu za dolar. Vůči euru posílil dokonce o 4,5 procenta na 69,06 rublu za euro. Index ruských akcií RTS pak vykazoval nárůst o 5,7 procenta na zhruba 812 bodů.

Začátkem minulého týdne rubl prudce oslaboval, v úterý se dostal až na 80 rublů za dolar a 100 rublů za euro. [celá zpráva]

Později sice ruská měna část hlubokých ztrát smazala, od začátku letošního roku ale stále vykazuje vůči dolaru propad o zhruba 45 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám