Hlavní obsah

Ruská banka miliardáře Kellnera hlásí rekordní zisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská banka Home Credit & Finance Bank (HCFB), patřící skupině PPF finančníka Petra Kellnera, loni zvýšila čistý zisk o 14 procent na rekordních 10,754 miliardy rublů (asi 6,9 miliardy korun). Banka v Rusku patří k hlavním hráčům na trhu spotřebitelských úvěrů.

Článek

Růst se nicméně zpomalil, když například v roce 2010 dokázala HCFB meziročně téměř zdvojnásobit čistý zisk na 9,4 miliardy rublů (asi 5,8 miliardy korun podle tehdejšího kurzu).

Hnacím motorem loňského růstu se podle šéfa banky Ivana Svítka staly úvěry v hotovosti, jejichž podíl v úvěrovém portfoliu dosáhl 46 procent a přesáhl 55 miliard rublů. Síť banky obsáhla 1273 poboček různých formátů, své úvěry nabízí také ve více než 58 000 prodejnách. V rozšiřování sítě míní banka pokračovat i letos.

Ve spotřebitelských úvěrech drží prim

Podle analytiků je HCFB jedničkou na trhu spotřebitelských úvěrů s téměř čtvrtinovým podílem, v úvěrech v hotovosti zaujímá sedmou příčku s podílem 2,1 procenta trhu a stejnou pozici má i na trhu kreditních karet, kde podíl banky činí 3,7 procenta.

Banka během loňského roku půjčila zhruba 113 miliard rublů, asi o 50 procent více než v předchozím roce. Podíl včas nesplácených úvěrů banka snížila z předloňských 6,9 procenta na 5,8 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám