Hlavní obsah

Rubl čeká na Putinův projev, Rusové horečně nakupují

ČTK, brw, bbc

Ruský rubl zahájil čtvrteční obchodování růstem vůči dolaru i euru. Podpořily ho vyšší ceny ropy a dodatečná opatření ruské centrální banky ke stabilizaci domácí měny. Očekává se, že letošní dramatický pokles rublu bude dominovat dopolední výroční tiskové konferenci ruského prezidenta Vladimira Putina.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusové začali skupovat drahou elektronikuVideo: Reuters

 
Článek

Krátce po 8:00 SEČ se dolar prodával za 58 rublů. Ruská měna tak oproti středě posílila o téměř tři procenta. Vůči euru zpevnila o více než čtyři procenta na 72 rublů za euro, napsala agentura Reuters.

Ruská měna tento týden prudce oslabovala, v úterý její kurz podle některých údajů poprvé v historii prolomil hranici 80 rublů za dolar a 100 rublů za euro. Ve středu však rubl výrazně oživil.

Podle návrhu zákona zveřejněného na internetových stránkách ruského parlamentu hodlá vláda na podporu bankovního sektoru poskytnout dodatečný kapitál v objemu až jednoho biliónu rublů (zhruba 380 miliard korun). [celá zpráva]

Rusové nakupují 

Úterní dramatický propad rublu vyvolal v Rusku obavy. Kdo může, snaží se za rychle slábnoucí měnu chvatně něco pořídit – nejlépe cizí měnu.

Foto: Ilya Naymushin, Reuters

Zaměstnanec banky počítá rubly v ruském Krasnojarsku

Lidé ve snaze zachránit alespoň část svých úspor vyrazili do směnáren. Za euro, které běžně stojí 90 rublů, jsou Rusové ochotni teď platit 100 i 150 rublů. Jenže většině směnáren už ve středu dolary i eura došly.

Foto: Eduard Korniyenko, Reuters

Zákazník nakupuje v autosalónu Hyundai ve Stavropolu na jihu Ruska

Návaly zaznamenaly také realitní kanceláře – ruská vyšší střední třída začala chvatně své rublové úspory investovat do nemovitostí, i když byty v moskevských novostavbách jen za minulý měsíc podražily až o 20 procent.

„Domy a byty teď jdou v Rusku na odbyt jako horké pirožky,“ komentoval situaci deník Kommersant.

Méně movití Rusové se vrhli na nákup automobilů. Vlna neobvyklého zájmu zasáhla všechny značky – nejen prestižní mercedesy, audiny a BMW, ale i škodovky, fordy, hondy i nissany. Autosalony ve většině velkých měst mají prakticky vyprodáno. Navíc mnohé automobilky – třeba Suzuki nebo luxusní Jaguar – přestaly kvůli padajícímu rublu auta dodávat do prodejen.

Foto: Eduard Korniyenko, Reuters

Nejbohatší Rusové nakupují nemovitosti, ti středně movití alespoň auta. Na snímku zákazníci v autosalónu Hyundai ve Stavropol na jihu Ruska.

„Do konce roku už nic nebude. Nejdřív tak v únoru. Ani objednávky teď nebereme – kvůli tomu, co se děje s rublem, vlastně ani nevíme, za kolik ta auta máme prodávat,“ vysvětlil zaměstnanec AvtoSpecCentra.

Jiné autosalony podle listu ujišťovaly, že prodej nezastavily, ale prostě auta zdražily.

„Mercedesy mě nezajímají. Nikdy jsem na tento vůz neměl ani mít nebudu. Zadlužil jsem se, abych poslal dceru studovat medicínu do Paříže. Teďka běhám od čerta k ďáblu, abych pro ni sehnal eura – dokud ještě jsou,“ světil Sergej Dolgonov, spolumajitel lékárny.

Reklama

Související témata:

Související články

Situace je kritická, přiznalo Rusko

První náměstek guvernéra ruské centrální banky Sergej Ševcov ve středu přiznal, že situace rublu je kritická. Dodal, že centrální banka bude pokračovat...

Výběr článků

Načítám