Hlavní obsah

Rozpočet skončil v březnu v přebytku 4,7 miliardy. Oproti loňsku je to výrazně méně

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní rozpočet Česka dosáhl ke konci března přebytku 4,7 miliardy. Loni ve stejném období byl přitom rekordních 43,6 miliardy. Za poklesem stojí hlavně nižší objem peněz z EU, uvedlo v pondělí ministerstvo financí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hospodaření státu – leden–březen

Článek

Celkové příjmy státního rozpočtu byly ke konci března 307,7 miliardy, výdaje celkem 303 miliard.

„Meziročně nižší přebytek výrazně ovlivnily prostředky přijaté z EU a finančních mechanismů, které byly za první tři měsíce roku 2017 nižší o 52,7 miliardy korun,” řekl mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

Daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení meziročně vzrostly o 18,6 miliardy korun, tedy o 7,5 procenta. Na DPH stát vybral 57,2 miliardy, o 4,9 miliardy víc než loni.

Druhá vlna EET se teprve projeví

Ministerstvo očekává větší výběr DPH díky zavedení kontrolního hlášení a elektronické evidenci tržeb (EET), do které se od loňského prosince v první fázi zapojili podnikatelé v oblasti stravovacích a ubytovacích služeb a ve druhé fázi od 1. března také maloobchod a velkoobchod.

„Výraznější celoroční rozpočtový dopad lze očekávat od druhé fáze EET, jejíž první rozpočtové dopady se promítnou až v inkasu za měsíc duben,” dodal mluvčí.

Celkové výdaje rozpočtu oproti loňsku stouply o 4,6 miliardy na 303 miliardy korun. Největší objem peněz jde na sociální dávky.  Na těch stát letos zatím vyplatil 132,4 miliardy, o 6,5 miliardy víc než loni. Na tom se podílely zejména výdaje na důchody s růstem o 5,3 miliardy.

Reklama

Výběr článků

Načítám