Hlavní obsah

Rozpočet prošel Sněmovnou do druhého čtení

Novinky, Jiří Vavroň, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení návrh státního rozpočtu na příští rok. Poslanci odsouhlasili celkové příjmy a výdaje státu včetně schodku 115 miliard korun. O množství peněz pro jednotlivé resorty budou poslanci jednat až v prosinci. Pro schválení rozpočtu bylo 93 poslanců, proti 89.

Foto: Jindřich Krisl
Článek

O návrhu státního rozpočtu začala jednat Sněmovna ve středu odpoledne. Rozpočet počítá se schodkem 115 miliard korun. Hned v úvodu ale věcnou debatu poslanců nad příjmy a výdaji státní kasy přerušila neobvyklá sázka.

Poslanec Michal Doktor z ODS se totiž v průběhu debaty vsadil s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou. Překročí-li vláda příští rok svůj navržený schodek 115 miliard, za každou miliardu navíc udělá ministr Sobotka před poslanci deset dřepů. Podaří-li se koaličnímu kabinetu naopak schodek snížit, za každou ušetřenou miliardu bude cvičit opoziční poslanec Doktor.

Kott a Vrbík nebudou hlasovat

Strany vládní koalice mají poměrně velkou šanci, že rozpočet projde v prvním čtení. I když poslanci opozice tvrdě rozpočet v debatě kritizují, šance, že se podaří sehnat potřebný počet hlasů na jeho zamítnutí je malá.

Řada poslanců opozice v čele s předsedou poslaneckého klubu ODS je v zahraničí na pracovní návštěvě, poslanec Kott ( nezařazený), který poté co vystoupil z klubu ODS nebude hlasovat. Absentovat při hlasování bude i poslanec vládní koalice Tomáš Vrbík (US- DEU), který nahradil Hanu Marvanovou. Vláda a strany vládní koalice tak budou mít potřebný počet hlasů na propuštění rozpočtu do druhého čtení.

Rozpočet na příští rok počítá s příjmy ve výši 754 miliard, výdaji 869 miliard a deficitem 115 miliard. Přijetím balíku reformních zákonů zdůraznil ministr financí Bohuslav Sobotka, umožnila Sněmovna sestavit první reformní rozpočet. Bez těchto zákonů by schodek rozpočtu dosáhl 183 miliard korun, Není to pasivní rozpočet, vláda přestala jen sledovat negativní vývoj veřejných financí, ale snaží se o aktivní hospodářskou politiku.je to začátek postupného snižování zadlužování i schodků státních rozpočtů.

Opozice žádá zamítnutí návrhu

Poslanci opozice hodnotili rozpočet zcela opačně a požadují jeho zamítnutí. "Rozpočet je nepoctivý, vláda neschopná a rekordně zadlužovací, zvyšuje daňové zatížení občanů o 24 miliard ročně, i když slíbila daňovou zátěž nezvyšovat," řekl v rozpravě poslanec Martin Kocourek (ODS).

Vláda prý zadlužuje zemi o 300 miliónů denně. Tyto dluhy zatíží každou rodinu, varoval Kocourek. Vláda a zejména premiér a ministr financí nemá jasno ve své finanční koncepci, varoval Kocourek, s tím, že ke konci roku 2006 (kdy má končit mandát této vlády) by dluh veřejných financí dosáhl 827 miliard korun. Vláda také není schopná udržet výdaje na uzdě, což Kocourek zdůvodnil tím, že původní schodek 111,2 mld bude ke konci překročen a dosáhne celkové výše 132 mld.

Schodek je nebetyčný, řekl Martin Říman (ODS), který nahradil razancí vystoupení předsedy poslaneckého klubu ODS Vlastimila Tlustého, který je na stranické návštěvě USA. "Za dva roky udělala vláda takové dluhy, které by stačily na uhrazení ročních důchodů, postavení 200 tisíc bytů, zakoupení miliónu aut či 20 miliónů automatických praček. "Nezávidím ministru financí, kterému je 32 a proto bude další dlouhé roky chodit s vědomím tohoto zločinu, řekl Říman.

Schopnost vlády utrácet peníze daňových poplatníků neklesá, ale roste, řekl dále Říman. Lidé jsou reformou obíráni o peníze, aby vláda mohla pokračovat vesele v utrácení, zajistit si pohodlí a odvádět poplatky Bruselu.

Reklama

Související témata:

Související články

Ve Sněmovně začne bitva o rozpočet

Boj o podobu státního rozpočtu na příští rok, tedy spíše o výši jeho schodku, zahájí v prvním čtení Sněmovna na schůzi, která začne odpoledne. Rozpočet počítá...

Výběr článků

Načítám