Hlavní obsah

Ropa překonala magickou hranici 60 dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Klíčové ceny ropy vystoupily ve čtvrtek večer poprvé v historii na hranici 60 dolarů za barel. Cena americké lehké ropy prudce rostla pod tlakem rostoucích cen benzinu a topného oleje.

Článek

Úrovně rovných 60 dolarů se ropa v nejbližším termínovém kontraktu dotkla těsně před osmou hodinou středoevropského času a hned z ní spadla zpět.

Ceny ropy se i v pátek pohybují nad 59 dolary za barel. Americká WTI se prodává za 59,81 dolarů za barel. Těsně předtím se znovu dotkla šedesátidolarové hranice. To je nejvyšší od roku 1983, kdy se tento typ kontraktu začal obchodovat.

"Je to hlavně kvůli spekulacím," řekl Mike Fitzpatrick z makléřské firmy Fimat USA. "Nemyslím si, že tyto ceny mají podporu v základních faktorech," dodal. Jiní analytici poukazují na dlouhodobější obavy než to, zda budou rafinerie dostatečně vyrábět. "Otázky kapacity rafinerií stačí na udržení cen vysoko, ale asi ne na to, aby se nad 60 dolary udržely nadlouho," řekla agentuře Reuters Helen Hentonová, která vede komoditní výzkum v bance Standard Chartered.

Ceny poptávku nesnižují

V porovnání se začátkem roku je nyní ropa dražší o 38 procent. Poptávka ale neklesá. K vyspělým státům se přidávají rozvojové země, jejichž spotřeba ropy a produktů z ní roste raketovým tempem, například Čína, Indie a také země v Latinské Africe. "Důležitou zprávou tohoto týdne bylo to, že poptávka je stále velmi silná, i když jsou ceny tak vysoko," podotkl manažer investiční společnosti Mitsubishi Tony Nunan.

Obchodníci se obávají, že rafinérie v USA nebudou stačit vysokou poptávku uspokojovat a nebudou mít tedy dostatek kapacit ke zpracování ropy na topný olej. To by mohl být problém, protože v USA se topný olej v zimě hodně používá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám