Hlavní obsah

Cena ropy pokouší hranici 60 dolarů za barel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SINGAPUR

Politická situace v Nigérii přinutila ceny ropy na asijských trzích vzrůst na rekordně vysokou hodnotu 59,18 dolarů za barel. Kartel OPEC se přitom snaží uvolňováním těžebních limitů růst zastavit. Na ceny ropy ale OPEC má už pramalý vliv. Nigérie je osmý největší producent ropy na světě.

Článek

Země je navíc klíčovým hráčem na trhu ropy v USA, na trh dodává deset procent suroviny. Minulý týden v zemi zavřely zastupitelské úřady Německo, Velká Británie a USA po telefonátech, které hrozily teroristickým úrokem. Vůdce al-Kajdá Usáma bin Ládin zemi označuje za "kandidáta na osvobození".

Cena 59,18 dolarů za barel je nejvyšší v historii. Za kontrakt s dodávkou ropy v srpnu obchodníci v pondělí ráno na burze v Singapuru platili dokonce 59,68 dolaru za barel.

Kromě situace v Nigérii může za vyšší ceny také nadcházející letní sezóna, během níž se poptávka po ropě a s ní souvisejících pohonných hmotách zvyšuje. Roste proto i cena. "Nabídka je napjatá a poptávka se stále zvyšuje," poznamenal analytik Commonwealth Bank of Australia Tobin Gorey.

OPEC se ceny snaží snižovat už nějakou dobu uvolňováním limitů. Zvýšení je však jen symbolické, země ropného kartelu těží nyní na hranici svých možností, a tedy více, než je oficiální limit. Problém podle světových analytiků není v nedostatku ropy ale v malých kapacitách rafinérií, které ropu nestačí zpracovávat a jsou proto pravou příčinou hrozeb nedostatku ropných produktů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám