Hlavní obsah

Ropa opět zlevňuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena ropy ve čtvrtek mírně klesla. Důvodem jsou jednání o možném koordinovaném uvolňování ropy z rezerv USA a jejich spojenců, což by pomohlo v době války na Ukrajině situaci na trzích uklidnit. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Nick Oxford, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Pokud jde o nouzové zásoby, tak o tom probíhají diskuse a všechny tyto nástroje jsou určitě na stole,“ řekla americká ministryně energetiky Jennifer Granholmová na tiskové konferenci v sídle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v Paříži.

I díky této potenciální variantě tak cena středomořské ropy Brent ve čtvrtek odpoledne klesla zhruba o půldruhého procenta na necelých 120 dolarů (2 695 korun) za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ubrala dokonce 1,8 procenta a prodávala se za bezmála 113 dolarů za barel.

Ceny ropy ale nadále zůstávají vysoce volatilní, upozornila agentura Reuters, přičemž pozornost investorů se nyní soustředí na podobu dalšího zpřísňování protiruských sankcí.

Podle analytika Carstena Fritsche ze společnosti Commerzbank nicméně není pravděpodobné, že nové sankce budou mít výraznější dopad na trh s ropou, protože zřejmě nebudou zahrnovat embargo na ruskou ropu ze strany Evropské unie.

Rozkol v EU. Státy se nemohou dohodnout, zda zakázat nákup ruské ropy

Válka na Ukrajině

Obavy ohledně dodávek tento týden prohloubilo narušení exportu ropy z Kazachstánu kvůli poškození ropného terminálu, které způsobila bouře. K obavám přispívá rovněž pomalý pokrok rozhovorů o obnovení smlouvy o íránském jaderném programu z roku 2015, které by otevřelo cestu ke zvýšení vývozu ropy z Íránu.

„Pokud nebude Íránu umožněn rychlý návrat na trh, bude obtížné odvrátit další růst cen,“ uvedl obchodník s ropou Tamas Varga ze společnosti PVM. „Zrušení restrikcí na íránský export by pomohlo zmírnit obrovské napětí, které nyní na trhu s ropou panuje,“ upozornila poradenská společnost JBC Energy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám