Hlavní obsah

Ropa je na vzestupu, Brent atakuje hranici 120 dolarů

Singapur

Ceny ropy na světových trzích navázaly na růst z minulého týdne a barel severomořského typu Brent se přiblížil ke 120 dolarům. Za růstem cen stojí zejména nepokoje v arabských zemích, jak uvedla agentura Reuters.

Článek

V pondělí dopoledne se barel ropy Brent prodával za zhruba 119,50 dolaru, což je proti předchozímu závěru v New Yorku více než o půl procenta. Cena tak atakuje dvouapůlletý rekord z letošního únoru.

Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) podražila na 108,60 USD a během dne vystoupila dokonce na 108,74 USD. To byla nejvyšší cena od září 2008.

Na růstu cen ropy se podepsala i prohlášení íránského ministra ropného průmyslu. Podle něj totiž není nutné, aby Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) kvůli situaci na trhu svolávala mimořádnou schůzku. Írán je v rámci OPEC jedním z hlavních stoupenců vysokých cen ropy a v současné době organizaci předsedá.

Libye, která je sedmnáctým největším producentem ropy na světě a třetím největším v Africe, se už delší dobu potýká s občanskou válkou. Z toho důvodu například vývoz ropy klesl prakticky na nulu. Běžná produkce činila asi 1,6 miliónu barelů denně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám