Hlavní obsah

Ropa dál zlevňuje. Už je na ceně z doby před válkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena severomořské ropy Brent ve čtvrtek odpoledne klesla o více než tři dolary a dostala se na úroveň z doby před válkou na Ukrajině. Důvodem je očekávání investorů, kteří se připravují na velké zvýšení úrokových sazeb ze strany americké centrální banky (Fed). To by sice mohlo ztlumit inflaci, zároveň ale snížit poptávku, píše agentura Reuters.

Foto: Nick Oxford, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ke čtvrtečním 16:30 SELČ se barel Brentu prodával za 96,5 dolaru (2 360 korun), hodinu předtím stál ještě o dolar méně. Americká lehká ropa WTI odepsala dokonce přes čtyři procenta a ve stejný čas se prodávala za 92,5 dolaru.

V obou případech se jedná o hodnoty, které na trhu panovaly naposledy v únoru před válkou na Ukrajině.

Cena ropy setrvale klesá už dva týdny. Hlavním důvodem jsou obavy z recese, které jsou silnější než opačné faktory: pokles vývozu ropy a rafinovaných produktů z Ruska v důsledku západních sankcí nebo problémy s těžbou v Libyi.

Euro slabší než dolar. Poprvé po 20 letech

Ekonomika

Možný nástup recese přiživily ve středu zveřejněné údaje o červnové inflaci v USA, která z květnových 8,6 procenta vzrostla na 9,1 procenta. Analytici tak očekávají, že Fed v rámci své snahy inflaci zkrotit za dva týdny na svém zasedání navýší základní úrokovou sazbu výrazněji, než se doposud očekávalo. Někteří předpovídají zvýšení až o jeden procentní bod.

Za poklesem ceny stojí i silný dolar, který zdražuje nákupy ropy pro neamerické kupce, dodala Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám