Hlavní obsah

Euro slabší než dolar. Poprvé po 20 letech

Aktualizováno

V úterý se dostal na paritu, ve středu odpoledne pak už dolar dokonce na chvílí euro překonal. Jednotná evropská měna tak poprvé od roku 2002 stála méně než ta americká. Krátce před středeční 15:00 SELČ se prodávala zhruba v kurzu 0,9998 USD, poté se vrátila zpět na paritu. Podle analytiků k tomu přispívají obavy z recese v eurozóně a také předpoklad, že americká centrální banka (Fed) bude pokračovat ve svižném zvyšování úrokových sazeb.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Náladu na trhu ovlivnila středeční statistika ze Spojených států, která ukázala, že míra inflace v USA v červnu překvapivě vystoupila na 9,1 procenta.

"Číslo z dnešního rána je neuvěřitelně vysoké. Je vyšší, než se očekávalo, a ukazuje, že inflace jde rychle špatným směrem," citovala agentura Reuters Chrise Zaccarelliho, investičního ředitele společnosti Independent Advisor Alliance.

Analytici tak odhadují, že Fed tento měsíc znovu navýší základní úrokovou sazbu, a to o 0,75 procentního bodu. V červnu sazbu zvýšil o půl procentního bodu. Nachází se tak v pásmu 1,5 až 1,75 procenta.

V eurozóně inflace podle předběžných údajů činila 8,6 procenta, Evropská centrální banka (ECB) ale základní úrok přesto drží na rekordním minimu nula procent. Tento měsíc se chystá základní sazbu zvýšit o čtvrt procentního bodu.

EU schválila Chorvatsku euro, země ho začne používat v lednu

Ekonomika

Euro se už v úterý dotklo parity, což znamená, že se k dolaru prodávalo v kurzu jedna ku jedné.

Euro se v bezhotovostní formě začalo používat v roce 1999, od začátku roku 2002 pak existuje i ve fyzické podobě, tedy ve formě bankovek a mincí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám