Hlavní obsah

Ropa by mohla zlevnit až na 60 dolarů, záleží na jednání OPEC

Světové ceny ropy by mohly klesnout až na 60 dolarů za barel, pokud se Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) tento týden nedohodne na výrazném snížení těžby. Tvrdí to podle agentury Reuters někteří hráči na ropném trhu.

Foto: Stringer/iraq, Reuters

Dělník na ropném poli Nahr Bin Umar severně od iráckého města Basra

Článek

Cena severomořské ropy Brent se v polovině listopadu propadla na čtyřleté minimum 76,76 dolaru za barel. Od června se tak snížila o zhruba třetinu. Její pokles by se podle některých odborníků mohl ještě prohloubit, pokud OPEC nesníží těžbu o minimálně milión barelů denně, píše Reuters.

Díky poklesu cen ropy v Česku zlevňuje benzín a nafta u čerpacích stanic, i když ne tak výrazně, jelikož prodejci využili situace pro zvýšení marží. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Současný těžební limit členských zemí OPEC činí 30 miliónů barelů denně. Kartel bude o své těžební politice jednat ve čtvrtek ve Vídni.

Šance půl na půl

"Trh by začal zpochybňovat důvěryhodnost kartelu OPEC a jeho vliv na světové ropné trhy, pokud by nedošlo ke snížení," uvedl Daniel Bathe z investiční společnosti Lupus alpha Commodity Invest Fund. Dodal, že cena Brentu by tak mohla klesnout na zhruba 60 dolarů za barel. Pravděpodobnost, že OPEC ke snížení těžby přikročí, přitom podle něj nepřesahuje 50 procent.

Za poklesem cen ropy stojí dostatečné zásobování trhu a obavy ohledně vývoje poptávky v Evropě a Asii. Někteří investoři se domnívají, že méně výrazné snížení těžby OPEC, například o 500 000 barelů denně, by pokles cen nezastavilo.

Podle Douga Kinga z investiční společnosti RCMA Capital by se cena Brentu i v případě snížení těžby OPEC o milión barelů denně mohla klesnout na 70 dolarů za barel. Pokud se kartel na snížení nedohodne, nevylučuje King propad ceny americké lehké ropy WTI na 60 dolarů za barel. Pod tuto cenu se naposledy dostala v roce 2009.

V pátek uzavřela cena WTI obchodování na zhruba 76,5 USD, Brent skončil mírně nad 80 USD, píše agentura Reuters.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám