Hlavní obsah

Romana v čele dozorčí rady mohou ostatní přehlasovat, nebojí se experti střetu zájmů

Novinky, jim

Dosavadní generální ředitel ČEZ Martin Roman rezignoval na svoji funkci a během několika týdnů se stane předsedou představenstva této firmy. Analytici se shodují, že Roman by mohl být díky svým známostem pro dozorčí radu přínosem, a kromě toho by mohl být ostatními členy snadno přehlasován, pokud by jeho názor na vedení podniku byl v rozporu s názory akcionářů. Nad způsobem výměny vedení však odborníci kroutí hlavou.

Článek

Analytik Next Finance Martin Prokop odmítl spekulace, že Romana k odstoupení z čela firmy vedly jeho údajné podíly ve Škodě a podobně. „Jsem toho názoru, že po sedmi letech už toho měl dost. To místo v dozorčí radě mu bylo uděleno, dalo by se říci, i za zásluhy,“ sdělil Novinkám Prokop.

A odmítl i spekulace, že by dozorčí rada ČEZ zvolením Romana do svého čela utrpěla na důvěryhodnosti. Podle něj oslabení kontroly nehrozí.

„Dozorčí rada by měla být takovou kontrolou, která bude hlídat, že veškeré kroky vrcholového managementu jsou vůči akcionářům správné. Myslím si, že by Roman mohl v tomto případě využít i svého vlivu a svých známostí k tomu, aby prosazoval své zájmy nebo cíle, kam si on myslí, že by měl ČEZ směřovat v ohledu k ostatním akcionářům,“ řekl Prokop.

"Mnohem horší jsou spekulace o závažné Romanově chybě" 

Stejně se na Romanův přestup dívá i analytik Komerční banky Miroslav Adamovič. „Nemyslím si, že by stát v tom měl nějaké riziko. Jednak se do čela ČEZ dostala jeho bývalá pravá ruka Daniel Beneš, takže v tomto ohledu je tam velmi silná kontinuita. A i jmenování Romana do čela dozorčí rady pokládám rovněž za pokus o zachování kontinuity,“ uvedl Adamovič s tím, že Romanova éra byla navíc velmi úspěšná.

Podle Adamoviče jsou pro akcie ČEZ nejzávažnějším rizikem spekulace, že byl Roman odvolán kvůli nějaké manažerské chybě. „Že akcionář měl nějakou informaci, že došlo k nějakému průšvihu, který se zatím na trh nedostal,“ popsal zvěsti Adamovič.

Na otázku, zda by takovou případnou chybu mohl právě z pozice šéfa dozorčí rady snáze zahladit, odpověděl: „To si nemyslím, kdyby to byla opravdu závažná chyba, která by se projevila na zisku, tak se prostě ve výsledcích projeví. A pokud se na zisku neprojeví, tak asi nebyla tak závažná, pokud tedy vůbec nějaká byla.“

Výměna nestandardní, v zahraničí nevídaná

Prokop navíc připomněl, že Roman není ve vedení dozorčí rady sám, a pokud by vrcholový management i Roman měli odlišný názor než akcionáři, měla by dozorčí rada jeho postoj bez problémů přehlasovat. „V tomto případě si nemyslím, že by Roman mohl utáhnout hlasování dozorčí rady,“ řekl Prokop.

Oba odborníci se ve shodě divili spíše okolnostem, za nichž k výměně vedení ČEZ došlo. „Jedná se o společnost, která má stamiliardové tržby a i stát jako majoritní vlastník by se měl starat o to, aby to bylo co nejvíce transparentní. Co tady bylo předvedeno, na mě působí tak, že to sice bylo dlouho připravováno, ale mělo se jasně říct, že Roman už se nechce ucházet o místo předsedy představenstva pro další období a že se bude hledat nástupce,“ řekl Prokop s tím, že podobné kroky se nemohou ohlásit na základě nějakého úniku informací z jednání.

A nestandardní byla výměna také podle Adamoviče. „Podle oficiální verze tam byl nějaký únik, že to chtěli oznámit za pár dní. Ale i když se podíváte na podobné firmy v zahraničí, podobné výměny se probírají v řádu měsíců. Oznámí se, že k tomu a tomu datu skončím a nějak se začnou předávat pravomoci,“ upozornil analytik.

Reklama

Výběr článků

Načítám