Hlavní obsah

Řidiči autobusů v Ústeckém kraji se stávkou počkají

Právo, ape
Aktualizováno

Řidiči autobusů v Ústeckém kraji ve středu stávkovat nebudou. Odboráři se připojí k ultimátu Odborového svazu dopravy, které je stanoveno do 15. března.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Zelené autobusy jezdící v Ústeckém kraji

Článek

„Přidáváme se k Odborovému svazu dopravy, stávková pohotovost trvá,“ uvedl Josef Linhart ze stávkové komise. V Ústeckém kraji mělo podle původních odhadů 8. března stávkovat přes 500 řidičů, bez autobusové obsluhy měly být zhruba čtyři pětiny kraje.

Dopravu v Ústeckém kraji zajišťují v celkem 15 oblastech čtyři společnosti. Od začátku letošního roku vláda svým nařízením zvýšila minimální mzdy pro řidiče ze 71,60 Kč na hodinu na 98,10 Kč, peníze na navýšení ale neposkytla.

Dodatky se stále řeší

Kvůli nejasnému navýšení platů řidičů odboráři tří dopravců již začátkem ledna vyhlásili stávkovou pohotovost. V polovině února po výplatách za leden vyhlásily odbory na 8. března stávku. Podle nich totiž řidiči očekávali slibované navýšení mezd v řádech tisíců, ukázalo se, že je reálně ale jen v řádech stokorun. Příčinou bylo sloučení prémií se základní složkou platu.

Ústecký kraj nabídl dopravcům uzavření dodatků, na základě kterých by dostali 5,7 miliónu korun navíc na každou smlouvu uzavřenou na konkrétní oblast krajské dopravy. Kraj by tak celkem přidal 85 miliónů korun. Dodatky s firmami stále řeší.

Ke stávce se původně nepřipojila firma ČSAD Slaný, nyní nebudou podle informací Práva stávkovat ani zaměstnanci firem Arriva Teplice, Autobusy Karlovy Vary a BusLine. Vedení firmy Arriva Teplice se podle Linharta dohodlo s odboráři, že zachová prémiovou složku mezd.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám