Hlavní obsah

Režijní jízdenky ČD nebudou pro tratě, které půjdou do tendrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režijní jízdenky Českých drah nebudou platit na železničních tratích, které stát v příštích letech pomocí veřejných soutěží otevře konkurenci Českých drah. V pátek to uvedl předseda Odborového sdružení železničářů Martin Malý. Jízdné zdarma pro železničáře bude rovněž zrušeno v komerčních vlacích, v obou případech ale budou tyto výhody svým zaměstnancům ve formě zaměstnaneckých benefitů poskytovat přímo České dráhy a Správa železniční dopravní cesty.

Foto: ČD

Ilustrační foto

Článek

Memorandum o budoucí podobě režijních výhod, které využívají železniční zaměstnanci, podepíšou odbory se zástupci ministerstva dopravy, Českých drah a Správy železniční dopravní cesty v pondělí 4. prosince.

Právě neshody ohledně platnosti režijních jízdních dokladů na trasách, které stát plánuje nabídnout do veřejných soutěží, představovaly poslední překážku v dohodě mezi státem a odbory. Dohoda o režijních jízdenkách pak odblokuje související kolektivní jednání o platech na železnici a o dalších zaměstnaneckých výhodách.

Největší překážka v přípravě tendrů

Ministerstvo se vyjmutím liberalizovaných tratí zbaví jednoho z největších problémů při přípravě tendrů, který v minulosti vedl ke zrušení soutěže na provoz rychlíků mezi Plzní a Mostem. Zastavil ji Úřad pro ochranu hospodářské soutěže z podnětu Českých drah.

Dopravce tehdy poukazoval na diskriminační podmínku vycházející z povinnosti uznávat režijní jízdné, kterou konkurenční zájemci o zakázku neměli. Ministerstvo nicméně na základě poslaných cenových nabídek zakázku přidělilo ústecké GW Train Regio, která zde dopravu provozuje od loňského prosince.

Přínos ve zjednodušení soutěží vidí i Malý. „České dráhy tvrdily, že pokud chystají cenu do takovéhoto nabídkového řízení, že jsou znevýhodněny proti ostatním dopravcům, když musí započítat náklady na přepravování režijistů. Nově to tam nebudou muset počítat a náklady zahrnou do výše komerčního příplatku,” uvedl šéf největší odborové centrály na české železnici.

Reklama

Související články

České dráhy zdraží v prosinci jízdné

České dráhy od 10. prosince zvednou ceny obyčejného jízdného a z něj odvozených cen o dvě procenta. Dopravce to uvedl v tiskové zprávě. České dráhy změnu...

Výběr článků

Načítám