Hlavní obsah

České dráhy zdraží v prosinci jízdné

Novinky, bož

České dráhy od 10. prosince zvednou ceny obyčejného jízdného a z něj odvozených cen o dvě procenta. Dopravce to uvedl v tiskové zprávě. České dráhy změnu odůvodňují očekávanou výší inflace. Dojde i ke zvýšení některých přirážek.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

České dráhy od 10. prosince zvednou ceny obyčejného jízdného a z něj odvozených cen o dvě procenta.

Článek

Cesta z Jihlavy do Havlíčkova Brodu tak třeba cestující nově vyjde na 48 korun místo dosavadních 47. Za 62kilometrovou cestu z Prahy do Kolína si zákazníci připlatí dvě koruny – za jízdenku vydají 95 korun.

Výrazněji se zdražení projeví například na trase mezi Prahou a Havlíčkovým Brodem, která je dlouhá 136 kilometrů. V tomto případě dráhy zdraží o čtyři koruny na 196 korun.

Zároveň dojde k dalším změnám. Větší slevu nově získají skupiny šesti a více osob, které objednávají přepravu přes objednávkový systém. Všechny osoby v takové skupině získají slevu 50 procent z obyčejného jízdného. Dosud byla tato sleva poskytována až od třetí osoby.

Zvýší se jednorázový poplatek za využití úschovy během přepravy z deseti na 20 korun. Za neuposlechnutí pokynů dopravce nebo porušení přepravních smluvních podmínek se nově zvýší přirážka až na 1000 korun. Pokud bude přirážka uhrazena na místě, bude snížena na 400 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám