Hlavní obsah

Řekové mohou doufat, že otevřou banky. ECB posílá další eura

• Aktualizováno

Evropská centrální banka (ECB) se rozhodla umožnit řeckým bankám čerpat větší objem nouzových úvěrů. Oznámil to ve čtvrtek její šéf Mario Draghi. Limit úvěrů z nouzového programu ELA banka na týden zvýšila o 900 miliónů eur. Doposud přitom činil zhruba 90 miliard eur (2,44 biliónu korun), napsala agentura DPA.

Foto: Stefanos Rapanis, Reuters

Řecké banky jsou zavřené, bankomaty vydávají omezený denní příděl peněz ve výší 60 eur.

Článek

Draghi na tiskové konferenci ve Frankfurtu řekl, že Řecko nutně potřebuje „dluhovou úlevu”. Atény podle něj ECB z nouzového programu a ostatních půjček dluží dohromady 130 miliard eur (3,6 biliónu korun) píše BBC.

Řecké banky jsou nyní na financování z nouzového programu ELA závislé a neochota ECB zvýšit objem pomoci přiměla Atény, aby je koncem června  uzavřela. Tento týden se však Atény dohodly s eurozónou na novém záchranném programu a podle Draghiho opět nastaly podmínky, které umožní zvýšit částku pro nouzové financování řeckých bank.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Banky otevřou možná v pondělí

Prezident ECB dodal, že banka navýšila pomoc za předpokladu, že Řecko je a bude součástí eurozóny.

Řecký státní rozhlas hlásí, že banky by mohly znovu otevřít v pondělí. Řekové mohou nyní vybírat peníze z bankomatů, pro tyto výběry však byl stanoven denní limit 60 eur (zhruba 1600 Kč) na jeden účet.

Řecký parlament v noci schválil první strukturální reformy, které požaduje eurozóna výměnou za příslib nového mezinárodního záchranného programu. Tříletý program v objemu až 86 miliard eur má Řecko ochránit před bankrotem a odchodem z eurozóny. S ním v Bruselu předběžně souhlasili ministři financí. Ti zároveň dali zelenou rychlé půjčce ve výši sedmi miliard eur. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám