Hlavní obsah

Rekordní ztráta Renaultu se vyšplhala do miliard

Novinky, bož

Francouzská automobilka Renault v důsledku koronavirové krize prodělala v první polovině letošního roku 7,292 miliardy eur (162,8 miliardy korun). Ve čtvrtek o tom informovala agentura Reuters. Společnost v květnu společně se svými aliančními partnery Nissanem a Mitsubishi představila nový strategický plán, který jim má pomoci zvládnout koronavirovou krizi.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Výsledky Renaultu zůstaly pod očekáváním investorů. Podle dat společnosti Refinitiv konsenzus na trhu očekával ztrátu 5 miliard eur (131,2 miliardy korun).

„Ačkoliv je situace bezprecedentní, nejde o konečný stav,” nechal se slyšet šéf Renaultu Luca de Meo. „Naprosto důvěřuji schopnosti naší skupiny se zotavit,” dodal.

Škodě Auto klesl zisk o tři čtvrtiny, Volkswagen se propadl do ztráty

Ekonomika

Provozní ztráta činila dvě miliardy eur oproti očekávání trhu 1,8 miliardy. Do provozní ztráty se ale nepromítají náklady spojené s partnerskou automobilkou Nissan. Ta tento týden varovala, že letos vykáže provozní ztrátu ve výši 4,5 milionu dolarů (100,5 miliardy korun).

Členové aliance si strategického plánu nově rozdělili pole působnosti. Renault se teď soustředí na evropský a ruský trh, Nissan na Japonsko, Čínu a USA. Na Mitsubishi zbývá jihovýchodoasijský trh. Renault má na starosti především menší vozy a dieselové motory, Nissan větší automobily, Mitsubishi bude stojí v čele vývoje hybridních motorů pro SUV.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám