Hlavní obsah

Zisk výrobce vozů Peugeot, Citroën nebo Opel klesl o 67,5 procenta

Francouzské automobilce PSA Group klesl v první polovině letošního roku čistý zisk na 595 milionů eur (15,6 miliardy korun) z loňských srovnatelných 1,83 miliardy eur. Propad způsobila koronavirová pandemie, kvůli níž musela firma zastavit výrobu a prodejci zavřít autosalony. V červnu však již společnost zaznamenala oživení prodeje, uvedla firma v úterý.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Šéf PSA Carlos Tavares.

Článek

Společnost, která vlastní značky jako Peugeot, Citroën či Opel, se teď chystá na sloučení s automobilkou Fiat Chrysler (FCA).

Výnosy společnosti klesly o 34,5 procent na 25,12 miliardy eur. Finanční ředitel Philippe de Rovira novinářům řekl, že v červnu již automobilka zažila vysoké oživení prodeje a podobný trend pokračuje také v červenci.

Rovira dodal, že fúze s FCA, kterou má vzniknout čtvrtý největší výrobce aut na světě s názvem Stellantis, pokračuje a dokončena by měla být v prvním čtvrtletí 2021. Antimonopolní úřad Evropské unie na počátku tohoto měsíce oznámil, že přerušuje vyšetřování plánované fúze, protože čeká na potřebné informace, napsala agentura Reuters.

Čtvrtý největší koncern má jméno. Spojením automobilek FCA a PSA vznikne Stellantis

AutoMoto

Společnosti PSA a FCA se na fúzi v hodnotě 50 miliard USD (1,2 bilionu Kč) dohodly v prosinci 2019. Obě firmy doufají, že se jim díky spojení podaří lépe se vyrovnat se slabší poptávkou a že budou moci sdílet náklady na výrobu čistších vozidel, která musejí splňovat přísnější emisní standardy.

Dohoda dává dohromady značky francouzské skupiny Peugeot, Citroën, Opel a DS se značkami Fiat, Chrysler, Jeep, Dodge, Maserati, Alfa Romeo či Ram. Roční odbyt sloučené skupiny by měl dosahovat zhruba 8,7 milionu vozů a tržby téměř 170 miliard eur.

Reklama

Související témata:

Související články

Fiat Chrysler a PSA jednají o fúzi

Italsko-americký výrobce automobilů Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a francouzská automobilka PSA Group, která vlastní značky Peugeot a Citroën, jednají...

Výběr článků

Načítám