Hlavní obsah

Rekordní propad. Česká ekonomika loni klesla o 5,6 procenta

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek
Aktualizováno

Česká ekonomika se v loňském roce propadla o 5,6 procenta, což je nejvíce od vzniku Česka v roce 1993. V úterý to potvrdil Český statistický úřad (ČSÚ). Zpřesněný odhad nicméně zlepšil čísla za čtvrté čtvrtletí – meziročně v posledních třech měsících český hrubý domácí produkt (HDP) klesl meziročně o 4,7 procenta, nikoliv o původně předpokládaných 5 procent.

Foto: Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

Článek

Mezi čtvrtletími česká ekonomika v posledních třech měsících rostla o 0,6 procenta. V předběžném odhadu přitom ČSÚ hovořil o mezičtvrtletním růstu jen o 0,3 procenta.

Ani lepší čísla v posledním kvartále však nezměnila celoroční výsledek, který je nejhorší v historii.

Za nejhorším výsledkem v historii stojí rozvrat v oblasti služeb v důsledku globální pandemie a s ní souvisejících restriktivních vládních opatření.

„Nejvýrazněji k poklesu, o 2,2 procentního bodu, přispěl vývoj ve skupině odvětví obchodu, dopravy, ubytování a dále průmysl o 2,1 procentního bodu. Na straně poptávky byly hlavním faktorem nižší investice a spotřební výdaje domácností,” uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Vláda zakázala hromadné závodní stravování, firmy budou muset testovat

Koronavirus

„Lockdown zcela jasně zasáhl služby, konkrétně odvětví obchodu, dopravy, stravování a ubytování, která propadla mezičtvrtletně o 6,6 procenta,” doplnil analytik ČSOB Petr Dufek.

„Po krátkém oživení ve třetím kvartále tak opět tato část ekonomiky upadla do hluboké recese, ze které se bude vzpamatovávat nejméně dva roky,” dodal.

Foto: Novinky

Roční vývoj HDP

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák předpokládá, že hospodářská aktivita v prvním čtvrtletí letošního roku bude utlumená.

„Vzhledem k restriktivním vládním omezením se oživení ekonomiky posune hlouběji do 2. čtvrtletí,” dodal.

Česká ekonomika se loni propadla nejvíce v historii

Ekonomika

„Základním předpokladem udržitelného hospodářského oživení v dalších čtvrtletích letošního roku zůstává jednoznačně vakcinace domácí populace a zvládnutí pandemie covidu-19, a to nejen v České republice, ale i v dalších evropských zemích. Velmi důležité rovněž je, aby došlo k rozjezdu investic a aby nedošlo k zamrznutí investiční aktivity jako po roce 2009,” uzavřel Novák.

Podle únorového odhadu Evropské komise česká ekonomika letos poroste o 3,2 procenta. Na předpandemickou úroveň se dostane v průběhu roku 2022. V posledních týdnech se však vývoj pandemie v tuzemsku výrazně zhoršil, což tento odhad ještě nemohl vzít v potaz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám