Hlavní obsah

Rekordně nízká nezaměstnanost už nemá kam klesat

Novinky, bož

Míra nezaměstnanosti dosáhla v září 2,1 procenta. Meziročně se tak snížila o 0,1 procentního bodu, oproti předchozímu měsíci zůstala na stejné úrovni. Vyplynulo to z dat, jež ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Míra nezaměstnanosti

Článek

„Situace na trhu práce zůstala v září stabilizovaná. Jediným výrazným trendem je rychle stoupající míra zaměstnanosti osob ve věku 50 až 64 let, která se za poslední tři roky zvýšila o takřka sedm procentních bodů,“ uvedl Dalibor Holý z odboru statistiky trhu práce ČSÚ.

Nezaměstnanost mužů činí 1,7 procenta, nezaměstnanost žen 2,5 procenta.

Nezaměstnanost je na 2,1 procenta

Ekonomika

Zaměstnaných je ve věkové kategorii 15 až 64 let 75,2 procenta.

Nezaměstnanost v Česku se dlouhodobě drží na nízkých hodnotách. V posledních měsících se jak podle ČSÚ, tak podle Úřadu práce ČR drží na stejné úrovni. Od konce roku 2017 se hovoří o přehřívání trhu práce.

Rozdílná metodika statistických úřadů a úřadů práce
Úřad práce ČR uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu a porovnává ho s počtem všech lidí ve věku mezi 15 a 64 lety, kteří žijí na daném území. Rozdílnou metodiku používá Český statistický úřad (ČSÚ).
ČSÚ na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech měří takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Výsledek se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních.
Statistické šetření umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt.
Eurostat vychází ze stejné metodiky jako ČSÚ, jehož údajů využívá. Rozdíl je jen ve věkové kategorii. Eurostat porovnává nezaměstnanost lidí ve věku mezi 15 a 74 lety.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám