Hlavní obsah

Nezaměstnanost je na 2,1 procenta

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Míra nezaměstnanosti dosáhla v srpnu 2,1 procenta. Meziročně se tak snížila o 0,3 procentního bodu, oproti předchozímu měsíci zůstala na stejné úrovni. Vyplynulo to z dat, jež v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Míra nezaměstnanosti

Článek

„Celková míra nezaměstnanosti osob v produktivním věku se nemění, je téměř ustálená mírně nad dvouprocentní hranicí,“ uvedl Dalibor Holý z odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

„Počet ekonomicky aktivních osob od začátku letošního roku klesal, což je způsobeno především nižším počtem zaměstnaných mužů,“ dodal.

U mužů nezaměstnanost dosahovala 1,7 procenta, u žen 2,6 procenta.

Míru nezaměstnanosti ČSÚ měří u věkové kategorie 15 až 64 let. Míra zaměstnanosti v této skupině činí 75,2 procenta.

Anketa

Změnili jste v posledním roce práci?
Ano
24,2 %
Ne, ale chystám se
16,1 %
Ne, ani se nechystám
59,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3916 čtenářů.
Rozdílná metodika statistických úřadů a úřadů práce
Úřad práce ČR uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu a porovnává ho s počtem všech lidí ve věku mezi 15 a 64 lety, kteří žijí na daném území. Rozdílnou metodiku používá Český statistický úřad (ČSÚ).
ČSÚ na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech měří takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Výsledek se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních.
Statistické šetření umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt.
Eurostat vychází ze stejné metodiky jako ČSÚ, jehož údajů využívá. Rozdíl je jen ve věkové kategorii. Eurostat porovnává nezaměstnanost lidí ve věku mezi 15 a 74 lety.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám