Hlavní obsah

Registr vozidel začal upozorňovat na končící technickou

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé vozidel vlastnící datovou schránku dostávají od začátku dubna automaticky upozornění na končící platnost pravidelné technické prohlídky, informovala tento týden mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková. Platit začínají také nové registrační značky pro elektromobily.

Foto: Profimedia.cz

STK

Článek

Registr vozidel nově informuje zprávou do datové schránky, že ve lhůtě 60 dnů končí platnost pravidelné technické prohlídky. Každý provozovatel vozidla s datovou schránkou tedy dostane informaci o datu, do kdy musí vozidlo přistavit na pravidelnou technickou prohlídku.

„Rozšířila se tak funkcionalita pro majitele datových schránek, kteří se mohou také prostřednictvím Portálu občana dozvědět konec platnosti řidičského průkazu nebo aktuální stav svého bodového konta,” uvedla mluvčí.

Datové schránky začaly v Česku fungovat už v roce 2009, většina lidí je ale nevyužívá. Důvodem je zřejmě fakt, že řadu úředních záležitostí není možné vyřídit elektronicky, stejně musí s papíry vystát frontu. Podobně i daňové přiznání kompletně on-line půjde podat nejspíš až v roce 2021. Že stát v oblasti digitalizace selhává, ve své výroční zpráv konstatoval i Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ).

Od 1. dubna 2019 je také možné si na jakémkoliv pracovišti registru vozidel zažádat o speciální registrační značku pro elektromobily a další auta s alternativními pohony. O registrační značku s označením „EL“ mohou požádat majitelé vozidel na elektrický, hybridní nebo vodíkový pohon.

Vydání této registrační značky je zdarma, lhůta pro vydání je do 15 dnů od podání žádosti. Značka přinese majitelům některé výhody, jako je osvobození elektrických vozidel od placení silniční daně nebo parkování zdarma v placených zónách.

Reklama

Výběr článků

Načítám