Hlavní obsah

Reforma penzí bude prioritou nové vlády

I když může převzetí moci novou vládou trvat ještě dlouho, Poslanecká sněmovna bude akceschopná už koncem listopadu a vítězné koalice zřejmě nebudou otálet s návrhy zákonů. Jedny z nejdůležitějších se budou týkat sociálního systému, především důchodů, sociálních dávek a služeb.

Foto: Stringer, Reuters

Zleva předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, předseda ODS Petr Fiala a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka

Článek

Před volbami opozice systém ostře kritizovala zejména kvůli chaotickému plýtvání penězi a nepochybně do toho bude chtít vnést nějaký řád.

„Zcela jednoznačně by se budoucí vláda měla zaměřit na důchodovou reformu, to musí pro celou koalici být téma číslo jedna,“ řekla Právu předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, jež bývá zmiňována jako kandidátka na vedení ministerstva práce a sociálních věcí. Podle ní bude třeba navázat spolupráci na tomto tématu napříč celým politickým spektrem, aby měla dlouhou životnost.

V uplynulém desetiletí se totiž už jedna reforma začala realizovat. Vláda ODS a TOP 09 v roce 2012 protlačila Sněmovnou těsnou většinou přes odpor tehdejší opozice, odborů i mnohých odborníků tzv. II. pilíř. Platil od roku 2013 a byl formou spoření na důchod. Umožňoval nižší odvody ze mzdy státu a rozdíl mohli lidé posílat do vybraného penzijního fondu. Jenomže o něj nebyl velký zájem a Sobotkova vláda ho k 1. lednu 2016 zrušila.

Předsedkyně TOP 09 Adamová: Chceme zaručený důchod okolo 13 tisíc

Domácí

Reformu penzí mezi klíčovými pasážemi koaličního programu zmiňují i zástupci dalších stran. Například poslanec za ODS Jan Bauer, který byl v končící Sněmovně místopředsedou sociálního výboru, nebo poslankyně za piráty Olga Richterová.

„Mezi priority tohoto resortu patří dotažení důchodové reformy, předložení zákona o podpoře v bydlení s návaznou úpravou sociálních dávek na bydlení či změny v oblasti slaďování práce a péče v souladu s evropskými směrnicemi k rovnováze mezi pracovním a soukromým životem a o posílení práv zaměstnanců na dohodách,“ uvedla.

Podle Pekarové Adamové je třeba zaměřit se i na revizi so­ciálních dávek. „Jednoznačně by mělo být sloučení a revize některých dávek, které jsou zbytečné. Napadá mě dávka na přestěhování se či na dojíždění za prací,“ míní. „Ta revize neznamená, že by se na některé potřebné lidi zapomínalo a nedostávalo se jim pomoci, ale spíše aby byl systém dávek přehlednější,“ dodala.

Zlepší se po volbách důchodový systém? Programy stran tomu nenasvědčují, bojí se experti

Volby

Péče o seniory

„Máme velmi robustní, nákladný sociální systém. Je tam dvacet šest dávek, myslím, že stojí za to se podívat, jestli vůbec je nutné, aby jich bylo tolik, a nestálo by za to třeba příspěvek nebo doplatek na bydlení slučovat,“ řekl Bauer. Velké téma jsou podle něj i vyloučené lokality a boj s chudobou.

Podle Bauera by měl být urychleně přijat i nový zákon o sociálních službách. Ten se dotýká domovů pro seniory či hendikepované, denních stacionářů či profesionální péče o nemocné nebo nemohoucí doma.

„Všichni poskytovatelé, ať už jsou to neziskovky, příspěvkové organizace nebo soukromý sektor, musí mít jasně nastavená pravidla, kolik se do systému bude dávat, jak na tom budou participovat obce, kraje, stát,“ řekl.

Nová vláda: dvě křesla pro Piráty, pro ODS šest a premiér?

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám