Hlavní obsah

Řecký schodek strmě narůstá, země přestala vyplácet už i daňové vratky

Atény

Řecká vláda zastavila vyplácení daňových vratek a dalších závazků společnostem, zaměstnancům pobírajícím stálý plat a seniorům. Atény se k tomuto kroku rozhodly poté, co letošní rozpočtový schodek podle všeho přesáhne deset procent HDP, napsal zpravodajský portál ekathimerini.com.

Článek

Ministerstvo financí nyní zoufale hledá způsob, jak zastavit narůstání fiskálního deficitu, který narostl kvůli dodatečným platbám do sociálních fondů a kvůli nedostatečným příjmům za prvních 11 měsíců roku.

Vicepremiér a ministr financí Evangelos Venizelos se svým náměstkem Filipposem Sachinidisem se rovněž rozhodli podpořit počínaje rokem 2012 novou směrnici, která umožní uhradit staré dluhy v 60 splátkách. Nejnižší část každé splátky může činit 300 eur (asi 7600 korun). Od opatření si slibují navýšení příjmů.

Na obzoru další škrty

Předběžné údaje za prvních deset prosincových dnů ukazují, že veřejné příjmy zůstávají na nízké úrovni, ačkoli příjemným překvapením se stala zvláštní daň z nemovitostí, kterou lidé platí přes účty za odběr elektřiny. Suma takto získaných peněz přesáhla původní očekávání, část financí ale bude muset stát vrátit kvůli chybám ve výpočtu daně pro některé majitele nemovitostí.

Jediným způsobem, jak snížit škody na letošních nedostatečných rozpočtových příjmech, jsou další škrty ve veřejném investičním programu, uvedl server. I přes tato opatření bude nemožné srazit schodek pod deset procent výkonu ekonomiky. Sachinidis v neděli v parlamentu připustil, že při vypracovávání letošních makroekonomických odhadů pro Řecko selhala vláda i věřitelé.

Reklama

Výběr článků

Načítám