Hlavní obsah

Řecko údajně chystá referendum ohledně setrvání v eurozóně

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény
Aktualizováno

Dluhovou krizí drcené Řecko by prý mohlo vypsat referendum týkající se jeho dalšího členství v eurozóně. Buď ještě tvrdší úsporná opatření, nebo vystoupení z eurozóny a návrat k drachmě. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na internetovou stránku tamních novin Kathimerini. Mluvčí řecké vlády Angelos Tolkas však tuto informaci popřel.

Článek

"Ne, o tomto tématu vláda nediskutovala, rozhodně ne," prohlásil mluvčí s tím, že vláda předložila pouze návrh zákona o možnosti organizování referenda bez konkrétního zaměření.

Premiér Jorgos Papandreu podle dostupných informací zvažuje svolání referenda, neboť tlak na jeho kabinet nabývá na síle. Zahraniční věřitelé požadují rychlejší kroky ke snížení státního rozpočtu, zatímco téměř každý den probíhají rozsáhlé protestní akce proti úsporným opatřením vlády.

Vládní návrh na vypsání referenda by měl být podle nejmenovaných zdrojů v řeckém parlamentu projednáván v následujících dnech.

Kabinet není jednotný

Premiér Papandreu dříve proslul jako odpůrce jakéhokoli referenda, nicméně nyní patrně slevil ze svých zásad. Uvědomil si, že hlasování by přineslo pro socialistickou vládu „nový“ mandát, aby pokračovala v politice úsporných opatření a reforem.

Kabinet je v tomto případě rozdělený. Několik ministrů požaduje drastická opatření včetně vypsání předčasných voleb, zatímco další se chtějí vyhnout jak volbám, tak referendu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám