Hlavní obsah

Řecko nezaplatí MMF splátku 1,6 miliardy eur

Atény
Aktualizováno

Řecko neuhradí Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) splátku 1,6 miliardy eur (44 miliard Kč), kterou mělo zaplatit do úterý. Agentuře Reuters to řekl zdroj z řecké vlády a později to potvrdil i německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Budova řeckého parlamentu

Článek

"Řecko oznámilo, že MMF nezaplatí. Tím odpadají jakékoli budoucí platby prostřednictvím MMF," řekl Schäuble večer v pořadu ARD Brennpunkt.

Země je na pokraji bankrotu, nepodařilo se jí dohodnout uvolnění další části pomoci, kterou jí poskytovaly mezinárodní instituce. Řecko nepředložilo návrh, na nějž by byli věřitelé ochotni přistoupit. Naopak ty, s nimiž přišli věřitelé, neakceptovalo. Jednání tak o víkendu zkrachovala.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Premiér Alexis Tsipras posléze vyhlásil na neděli 5. července referendum. K návrhům věřitelů by se měli vyslovit obyvatelé. Sled odpovědí v plebiscitu je netradiční, lidé budou moci zaškrtnout nejdříve „ne”, volba „ano” následuje až po něm. Tsiprasova levicová vláda, která referendum navrhla, totiž prosazuje odmítnutí plánu věřitelů, který souvisí s ekonomickými škrty.

Tsipras už dříve řekl, že pokud nebude dohoda uzavřena, země MMF nezaplatí.  Fond je podle něj odpovědný za stav, v jakém se Řecko nyní nachází. Šéfka MMF Christine Lagardeová se před několika týdny nechala slyšet, že pokud Řecko splátku do úterní půlnoci neuhradí, fond už zemi žádné další peníze neposkytne.

Referendum o eurozóně

Eurozóna doufá, že Řekové budou v referendu s návrhy souhlasit, předpokládá, že Řekové pochopí, že pokud návrhy odmítnou, bude to znamenat konec země v eurozóně.

V pondělí se v zemi zavřely banky, z bankomatů je možné vybrat maximálně 60 eur za den. Omezený je také převod peněz do zahraničí. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Řecku jsou od pondělí zavřené bankyVideo: Reuters

Evropští představitelé během pondělí deklarovali, že jsou ochotni vrátit se k debatě. Pro další jednání se večer podle ČTK vyslovili francouzský prezident Francois Hollande i americká hlava státu Barack Obama. Britský ministr financí George Osborne varoval před tím, že vystoupení Řecka z eurozóny by se nemělo podceňovat. Podle něj by mohlo mít dominový efekt.

Naopak ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov uvedl, že Tsiprasovu politiku chápe. Doufá prý, že Brusel Řecko ochrání. Před několika měsíci se spekulovalo o tom, že by právě Rusko mohlo Řecku pomoci, obě země ale uvedly, že o ničem takovém nejednaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám