Hlavní obsah

Řecko narovnává ceny elektřiny, pro domácnosti je to další rána

Novinky, pit
Atény

V Řecku v letošním roce vzroste cena energie pro domácnosti až o 15 procent. Větší penzum takto získaných peněz by mělo pomoci státem kontrolované společnosti PPC pokrýt náklady na přenosová práva. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na prohlášení řecké vlády.

Foto: Grigoris Siamidis , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Obřím dluhem zatížená jihoevropská země zvýšila regulované ceny elektřiny i v loňském roce, v průměru o 9,2 procenta. Jednalo se o jednu z podmínek Evropské unie (EU) a Mezinárodního měnového fondu (MMF), aby cena elektřiny odpovídala reálným nákladům na její výrobu.

Nové tarify vstoupily v platnost od letošního 1. ledna a měly by zabránit tomu, aby PPC utratila v tomto roce 270 miliónů eur (zhruba 6,9 miliardy korun) za distribuční práva.

V závislosti na spotřebě by ceny elektřiny pro řecké domácnosti měly vzrůst o osm až patnáct procent. Netřeba příliš připomínat, že mnohé z domácností se již potýkají s dopady úsporných opatření nařízených vládou.

PPC je dominantním hráčem na řeckém trhu s energií a její ceny reguluje stát. EU a MMF nicméně tlačí na tamní vládu, aby vytvořila podmínky pro vstup soukromých společností v tomto sektoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám