Hlavní obsah

Řecko má šanci vyhrabat se z nejhoršího už příští rok

Novinky, bož

Pokud Řecko bude pokračovat v hospodářských reformách, příští rok se může vrátit na finanční trhy. V úterý to podle agentury Reuters prohlásil šéf Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) Klaus Regling. Celkově už evropské záchranné mechanismy do Řecka napumpovaly zhruba 4,7 biliónu korun.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Policisté odrážejí útok demonstrujících nespokojených Řeků. Archivní snímek.

Článek

„V průběhu krize jsme pomohli pěti zemím: Řecku, Irsku, Portugalsku, Španělsku a Kypru. Čtyřem z nich v tuto chvíli úspěšně,“ řekl Regling na konferenci v řecké Nikosii.

„Očekávám, že i Řecko se může příští rok začít vracet na trhy, pokud bude pokračovat v reformách. Práce na Řecku i nadále pokračuje,“ dodal.

„Pokud vláda vytrvá v zavádění reforem odsouhlasených v programu ESM, růst řecké ekonomiky v příštím roce by mohl zrychlit a vláda by mohla příští rok být opět schopna vydávat vládní dluhopisy,“ uvedl Regling již před týdnem v souvislosti s vyplacením dalších miliard Řecku. [celá zpráva]

Foto: Právo

Klaus Regling

Po vyplacení 2,8 miliardy schválených na konci října dosáhne celková pomoc Řecku ze strany ESM 31,7 miliardy eur (zhruba 856 a půl miliardy korun) z již dříve odsouhlasených 86 miliard (zhruba 2,3 biliónu).

V součtu pomoci ESM (takzvaného trvalého eurovalu) s penězi vyplacenými dalším evropským mechanismem EFSF (takzvaným dočasným eurovalem) bylo však Řecku celkově vyplaceno 173 a půl miliardy eur (4,7 biliónu korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám