Hlavní obsah

Řecko bude podle Německa potřebovat na záchranu až 150 miliard eur

Řecko bude do konce roku 2012 potřebovat 150 miliard eur (3,8 biliónu Kč), tedy více než počítá záchranný plán zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu. Podle serveru německého deníku Bild to řekl státní tajemník ministerstva financí Steffen Kampeter. Podle nynějšího plánu má zadlužený jihoevropský stát získat v příštích třech letech úvěry v celkové výši 110 miliard eur (2,8 biliónu Kč).

Foto: John Kolesidis, Reuters

Článek

Zbývajících 40 miliard má podle Kampetera pocházet z kapitálového trhu. Pokud je tam Atény nezískají, budou muset znovu pomoci státy eurozóny, uvedl podle Bildu Kampeter na jednání rozpočtového výboru Spolkového sněmu.

"Ano, jsou vyšší," potvrdil agentuře Reuters nejmenovaný zdroj z německé vlády, že řecké finanční potřeby budou přesahovat dohodnutých 110 miliard eur. Neřekl ale o kolik. Záchranný balík pro Atény podle něj předpokládá, že se Řecko postupně vrátí na kapitálové trhy po 18 měsících.

Podle plánu schváleného v neděli ministry financí eurozóny se na finanční sanaci Řecka bude eurozóna v příštích třech letech podílet 80 miliardami eur, zbytek poskytne MMF. Výměnou za to se řecká vláda zavázala k tvrdým úsporným opatřením, která mají snížit hrozivý rozpočtový deficit země.

Jako první schválila svůj podíl na pomoci Aténám v pondělí německá vláda. Německo jako největší ekonomika eurozóny pošle Řecku také nejvíce peněz - celkem 22,4 miliardy eur. Příslušný zákon ale musí ještě schválit parlament a podepsat prezident. Očekává se, že by se tak mohlo stát už v pátek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám