Hlavní obsah

Razie u Babiše. Slovenské úřady si posvítily na Agrofert

Právo, Novinky, bož, bja

Slovenský Protimonopolní úřad podnikl neohlášené inspekce v několika velkých pekárnách, které patří do holdingu Agrofert, uvedl deník Sme. Úřad podle deníku prošetřuje vliv exministra financí a miliardáře Andreje Babiše (ANO) na výrobu a prodej pečiva na Slovensku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo společnosti Agrofert na pražském Chodově.

Článek

„Český oligarcha koupil dvě velké pekárny oklikou. Jeho skupině Agrofert za to hrozí pokuta devět miliónů eur (234 miliónů korun),” napsal slovenský deník s tím, že se razie v pekárnách uskutečnily již před třemi týdny.

„Pan Babiš nic komentovat nebude, protože Agrofert nevlastní, ale má ho ve svěřenském fondu,” řekla k tomu Právu mluvčí hnutí ANO Lucie Kubovičová. Do svěřeneckého fondu Babiš svůj holding převedl v únoru, aby vyhověl zákonu o střetu zájmů.

Babiš podle deníku Sme prostřednictvím Agrofertu odkoupil dvě velké pekárny společnosti United Bakeries v Bratislavě a Žilině. Prodej však byl zamítnut právě Protimonopolním úřadem, nicméně Agrofert se měl k pekárnám přesto oklikou dostat.

United Bakeries v roce 2010 vlastnili bratři Paříkové, kteří se firmu snažili prodat. Zájem měl především Babišův Agrofert, který dokonce za část akcií zaplatil zálohu 100 miliónů korun. V červenci 2012 však transakci zamítl slovenský regulátor. O stomiliónovou zálohu vedl Agrofert s European United Bakeries spor.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám