Hlavní obsah

Ratingová agentura v rozpad eurozóny nevěří

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Jedna ze tří velkých mezinárodních agentur, Standard & Poor (S&P), nepředpokládá, že by se měla eurozóna rozpadnout. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na slova hlavního ekonoma S&P Jeana-Michela Sixe.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Standard & Poor´s

Článek

S v pondělí pohrozila sražením ratingu 15 zemím eurozóny. Six nicméně uvedl, že se scénářem rozpadu eurozóny ratingová agentura nepočítá. Podle Sixe S vypracovala dva výhledy pro Evropu na příští rok a v obou se pracuje s pokračující eurozónou.

První z hypotéz předpokládá technickou recesi, po níž hrubý domácí produkt (HDP) poroste. Druhá pak uvažuje o hlubší recesi. S udává 60procentní pravděpodobnost v prvním případě, 40procentní ve druhém.

Další situace se bude podle Sixe odvíjet od toho, jak dopadne ostře sledovaný summit EU, který se koná tento čtvrtek večer a v pátek. Eurozóna by měla každopádně fungovat mnohem efektivněji a vystupovat více jednotněji, domnívá se Six.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám