Hlavní obsah

Rating Portugalska šel dolů rovnou o dva stupně

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor’s snížila rating Portugalska o dva stupně na BBB a zároveň varovala, že by mohlo dojít k dalšímu pádu o jeden stupeň hned příští týden. To by zemi poslalo už do spekulativního pásma. Uvedla to agentura Reuters s tím, že to vyplývá z politické krize, která komplikuje finanční situaci země.

Foto: Rafael Marchante, Reuters

Ve středu odstoupivší portugalský premiér José Socratés

Článek

Tento krok následuje po čtvrtečním snížení portugalského ratingu rovněž o dva stupně od agentury Fitch. Portugalská vláda se ve středu neúspěšně snažila prosadit další úsporná opatření, premiér José Sócrates následně oznámil rezignaci.

Pád portugalské vlády měl za následek zvýšení politické nejistoty a s tím spojené finanční potíže. Úrok z desetiletých portugalských dluhopisů stoupl nad 7,7 procenta, což znamená historický rekord.

Portugalsko se tak přibližuje k osudu Řecka a Irska, které byly nuceny požádat o mezinárodní finanční pomoc. U Portugalska by se finanční injekce měla pohybovat v rozmezí 60 až 80 miliard eur, což je méně než v případě Řecka, kde šlo o 110 miliard eur. Irsko se domluvilo na čerpání úvěru ve výši 85 miliard eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám