Hlavní obsah

Rakousko u digitální daně přitvrdí, slibuje si miliardy navíc

Novinky, bož

Rakousko chce na příjem technologických společností z reklamy uvalit pětiprocentní daň místo původně plánované tříprocentní daně. Podle serveru rakouského listu Der Standard to ve středu uvedl ministr financí Hartwig Löger. Daň je součástí balíčku opatření vůči velkým technologickým společnostem, který má platit od roku 2020.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Rakouský kancléř Sebastian Kurz

Článek

Balíček si má posvítit na internetové korporace jako Google, Amazon či Facebook. Ty podle názoru vlády neplatí dost peněz na daních.

Vláda Sebastiana Kurze doufá, že opatření přinesou do státní pokladny více než 200 milionů eur (5,15 miliardy korun) ročně.

Páteří balíčku je obdoba takzvané digitální daně, která na úrovni Evropské unie ztroskotala. Zdanění příjmů z reklamy se bude týkat společností, jež ročně vydělají alespoň 750 milionů eur (19,3 miliardy eur), z toho minimálně 25 milionů v Rakousku.

Vídeň chce zároveň snížit daňové zatížení tradičních tištěných médií. Deklarovaným cílem balíčku totiž není primárně zvýšit příjmy státní kasy, ale nastavit „spravedlivější konkurenci“ mezi digitálními a tradičními médii, uzavřel Der Standard.

Reklama

Výběr článků

Načítám