Hlavní obsah

Apple doplatí daně ve Francii, sumu tají

Paříž

Společnost Apple se dohodla s francouzskými úřady na doplacení daně za minulých deset let. Americký počítačový gigant to uvedl v úterý v prohlášení, částku však nezveřejnil. Podle francouzských médií by však mělo jít o 500 miliónů eur, tedy v přepočtu 12,8 miliardy korun.

Foto: Elijah Nouvelage, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Dohoda o urovnání byla uzavřena údajně už v prosinci. Je však tajná, jak upozornil francouzský časopis L'Express.

Francie letos zavádí vlastní daň týkající se velkých internetových a technologických firem jako Google a Apple. Francie také tlačí na zavedení celoevropské daně na největší digitální a softwarové firmy, která by zajistila, že tito giganti platí ze svých obrovských operací v Evropě odpovídající daně.

V řešení problému není EU jednotná

Nízké daně, které tyto giganty platí v EU, jsou již delší dobu trnem v oku mnoha evropských zemí. Velké americké technologické společnosti často nemají v Evropě žádné sídlo, a nemohou být tedy na kontinentu daněny, nebo podnikají v těch evropských zemích, kde je výhodný daňový režim. Země EU se však zatím neshodly na tom, jak tento problém řešit.

Úřadům ve Francii se nelíbilo, že Apple v uplynulých deseti letech zaplatil v zemi pouze velmi nízké daně, přestože prodeje skupiny v Evropě prudce rostly, zejména díky přístrojům iPhone. Apple využíval praktiku, která mu umožňuje převádět zisky do Irska, kde jsou daně výrazně nižší.

Daně už doplatil Amazon

Před rokem se francouzský daňový úřad dohodl na doplacení daní s americkým internetovým obchodem Amazon. Ten souhlasil, že za roky 2006 až 2010 doplatí 202 milionů eur.

Celosvětové tržby Applu loni činily 265,5 miliardy USD (šest bilionů Kč) a zisk 59,5 miliardy USD. V Evropě tržby stouply na 62,42 miliardy eur z 55 miliard v roce 2017. Podíl Francie není přesně znám, podle demografického rozdělení mohl obrat ve Francii loni činit tři až šest miliard eur, uvedl server slice42.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám