Hlavní obsah

Rakouské řešení k omezení dopadů inflace. Přes 12 tisíc pro každou dospělou osobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakouská vláda v pondělí představila soubor opatření, která mají domácnostem a podnikům pomoci řešit dopady vysoké inflace. Kabinet plánuje vydat jednorázový příspěvek na dospělou osobu ve výši 500 eur (12 tisíc korun), 250 eur na dítě a pro důchodce 300 eur.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

První série pomoci, která by měla začít platit do konce letošního roku, přijde na šest miliard. Další opatření jsou plánována až do konce roku 2026. Celkem by soubor opatření měl vyjít na 28 miliard eur.

Inflace podle ministra sociálních věcí Johannese Raucha (Zelení) „dorazila do peněženek Rakušanů“.

Čísla jsou jasná, zasažena je podle něj střední třída společnosti. Balíček pomoci nabízí „rychlou a udržitelnou pomoc pro každého, kdo ji potřebuje“. Opatření mají nejen bojovat proti chudobě, ale předcházet jí.

Spolková vláda uvedla, že by opatření měla být třístupňová. Ještě během letošního léta by se mělo ulevit lidem, kteří jsou nejvíce postiženi zdražováním, tedy lidem s nízkými příjmy.

Opatření v detailu
Jednorázová platba ve výši 180 eur na jedno dítě. Platba by měla přijít v srpnu v rámci rodinných přídavků, aby se ulevilo rodičům v souvislosti s nástupem dítěte do školy.
Jednorázový příspěvek ve výši 300 eur pro zvláště postižené skupiny, jako jsou nezaměstnaní či penzisté. Výplata by měla být v září.
Jednorázový příspěvek 500 eur pro každou dospělou osobu a 250 eur pro každé dítě. Výplata se plánuje v říjnu.
Zvýšení odpočitatelné částky na dítě pro letošní rok.
Odložení plánované daně z CO2 by mělo odlehčit firmám.
Podniky budou mít nárok na kompenzace za vysoké ceny elektřiny.
Subvence pro odvětví s vysokou spotřebou energie.

Na podzim by pak velká část populace měla pocítit úlevu a začátkem příštího roku by „strukturální úleva“ měla zajistit citelné posílení kupní síly. Kromě toho má být sestaven další balíček určený pro zemědělství.

Další okamžitá opatření, jakými jsou například kompenzace ceny elektřiny, nezdaněné zaměstnanecké bonusy ve výši 3000 eur a přímé dotace pro energeticky náročné firmy, mají ulevit zejména ekonomice.

Kancléř Karl Nehammer uvedl, že je nutné dát lidem opět jistotu a zmírnit důsledky inflace. „Proto chceme lidem vrátit peníze, které jim inflace vzala,“ řekl.

Nehammer popsal zrušení studené progrese jako historický krok. To by mělo zajistit, „aby peníze zůstaly lidem“, i když náklady nadále porostou.

Inflace na Slovensku nejvyšší za 22 let

Ekonomika

Meziroční míra inflace v Rakousku v květnu vystoupila podle rychlého odhadu statistického úřadu Eurostat na 8,1 procenta z dubnových 7,1 procenta. Meziměsíčně se spotřebitelské ceny zvýšily o 1,1 procenta.

V Česku se vláda rozhodla na pomoc proti dopadům inflace vyplatit rodinám s hrubým příjmem do milionu korun ročně jednorázový příspěvek 5000 korun na dítě do 18 let.

V boji proti rostoucím cenám energií plánuje zavést výhodný energetický tarif, jehož konkrétní podobu kabinet projedná 22. června.

V případě drahých pohonných hmot pak vláda od začátku června snížila na čtyři měsíce o 1,50 koruny na litr spotřební daň z benzinu a nafty.

Opatření se ale nejeví jako příliš efektivní, neboť ceny paliv nadále rostou a v posledních dnech trhají rekordy.

Reklama

Výběr článků

Načítám