Hlavní obsah

Raiffeisenbank v Česku klesl zisk o polovinu na 1,3 miliardy

Raiffeisenbank v prvním pololetí klesl čistý zisk meziročně o 52,3 procenta na 1,3 miliardy korun. Banka o tom informovala v úterý. Celkové provozní výnosy Raiffeisenbank klesly o 9,8 procenta na 5,41 miliardy korun. Provozní náklady meziročně vzrostly o 2,3 procenta na 3,3 miliardy.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Budova Raiffeisen Bank International, matky české Raiffeisenbank, ve Vídni.

Článek

Čisté úrokové výnosy banky se snížily o 4,8 procenta na 4,04 miliardy koruny. Tento pokles banka přikládá především snížení tržních sazeb z důvodu uvolňování měnové politiky v souvislosti s epidemií koronaviru.

Objem poskytnutých úvěrů klientům se meziročně naopak zvýšil o 3,8 procenta na 252 miliard korun. Celková výše vkladů od klientů meziročně stoupla o 17,8 procenta na 320 miliard korun.

Fio bance stoupl zisk. Jako jediné z pětice největších bank podle počtu klientů

Ekonomika

Čisté příjmy z poplatků klesly o 6,8 procenta na 795 milionů korun. Ostatní výnosy banky, které zahrnují především výnosy z operací na finančních trzích, se meziročně propadly o 26,7 procenta na 495 milionů korun. Aktiva banky vzrostla o 12 procent na 414,1 miliardy korun.

Raiffeisenbank na českém trhu poskytuje bankovní služby od roku 1993. Většinovým akcionářem je rakouská Raiffeisen Bank International, které ve druhém čtvrtletí klesl čistý zisk meziročně o 44 procent na 192 milionů eur (zhruba pět miliard Kč).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám