Hlavní obsah

Raiffeisen prodává online banku Zuno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rakouská skupina Raiffeisen Bank International (RBI) prodává online banku Zuno působící v Česku a na Slovensku. Zuno se potýká s ročními ztrátami v řádu desítek miliónů korun a malým objemem poskytnutých úvěrů. Dohromady má zhruba čtvrt miliónu klientů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zájemci o Zuno mohou podat nezávazné nabídky do poloviny února, pak dostanou vybraní uchazeči možnost provést hloubkovou prověrku, uvedly Hospodářské noviny.

Raiffeisen Bank odeslala podle deníku takzvanou iniciační nabídku i dosavadním konkurentům.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Raiffeisen Bank International, mateřská banka Zuno, se rozhodla v důsledku vývoje na evropských bankovních trzích nabídnout Zuno novému investorovi. S jeho příchodem dojde k navýšení zdrojů banky a k plánovanému obnovení expanze na další trhy, na kterou se čtyři roky připravuje. Zuno je nyní v nejlepší kondici od svého vzniku a rychle snižuje ztrátu. Pro klienty banky se nemění vůbec nic. Všechny služby, kampaně, aktivity a projekty Zuno pokračují,” řekl Novinkám mluvčí Zuno Bank Vladimír Michna.

Zuno získala licenci v Rakousku, takže převzetí bude schvalovat tamní centrální banka, ne Česká národní banka.

Banka Zuno začala působit v roce 2010 na Slovensku, kde má nyní 140 tisíc klientů, a následující rok v Česku, kde zatím získala asi 90 tisíc klientů. Patří mezi první online banky působící v regionu střední a východní Evropy, nemá klasické pobočky (pouze jednu v Praze na Václavském náměstí).

Raiffeisen má velké ztráty kvůli Rusku

Majitel Zuno banky Raiffeisen se potýká s problémy. Loňská ztráta možná přesáhne původně odhadovanou horní hranici 500 miliónů eur (13,9 miliardy korun). Záleží na tom, zda bude muset banka snížit hodnotu své ruské divize, uvedl na začátku ledna generální ředitel RBI Karl Sevelda.

„Výrazný pokles kurzu ruské měny a špatné ekonomické prognózy pro Rusko by mohly způsobit, že bude nezbytné učinit odpisy hodnoty majetku Raiffeisenbank Russia," upozornil Sevelda ve firemním časopise Raiffeisen-Zeitung.

Informované zdroje agentuře Reuters řekly, že by RBI mohla v letošním roce v rámci primární veřejné nabídky prodat velkou část akcií své polské divize.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám