Hlavní obsah

Raději zachráníme euro než Řecko, vzkázala Aténám Merkelová

Cannes

Řecko na středečním nočním jednání se zástupci eurozóny dostalo ultimátum, dokud se nerozhodne, zda chce zůstat v eurozóně, nedostane žádné další peníze. Podle politiků je záchrana země důležitá, důležitější je ale stabilita eura.

Článek

"Raději bychom dosáhli stabilizace eura s Řeckem než bez Řecka, ale cíl ustálení eura je důležitější," řekla německá kancléřka Angela Merkelová.

Podle agentury Reuters se na čtvrtečním jednání zemí G20 ve francouzském Cannes bude řešit i možnost, jak by eurozóna vypadala bez Řecka.

Řecko chce k otázce pomoci uspořádat v zemi referendum, obyvatelé jí ale nejsou příliš nakloněni. Přijetí pomoci ale současně znamená setrvání v eurozóně. Právě o tom tak fakticky budou Řekové rozhodovat. A eurozóna chce mít jasno: Řekové musí jasně říct, zda chtějí v eurozóně zůstat, do té doby žádné peníze nedostanou. [celá zpráva]

S myšlenkou všelidového hlasování přišel na začátku týdne řecký ministerský předseda Jorgos Papandreu. Zda se opravdu uskuteční, není ale vůbec jasné. Ve vládě sice prošlo, musí ale o něm rozhodnout i parlament a někteří vládní poslanci se staví proti nápadu. Nesouhlasí ani dva ministři, mezi nimi i šéf financí Evangelos Venizelos. Podle něj je členství země v eurozóně historický úspěch a nesmí být zpochybňováno. "Za těchto podmínek je referendum přesně to, co nepotřebujeme," řekl Venizelos agentuře Reuters.

Podle Papandrea by referendum mohlo být 4. prosince. Do té doby země neuvidí žádné peníze ze schváleného balíku, které používá na splácení svých závazků. Jsou tak ohroženy nejen splátky, ale i chod země. Řecku hrozí, že nebude mít z čeho financovat například platy státních zaměstnanců.

Většina obyvatel přitom s přijetím pomoci nesouhlasí, protože se s ní pojí tvrdé podmínky, které znamenají pro zemi reformy především sociálního systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám