Hlavní obsah

Ptačí chřipka kosí na Královéhradecku chovy

Odhadem čtvrt milionu kusů drůbeže padne do konce týdne na Královéhradecku za oběť ptačí chřipce. Hasiči od čtvrtka likvidují další z ložisek aviární influenzy v Kosičkách u Nového Bydžova se 175 tisíci kuřicemi a nosnicemi.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Likvidace ptačí chřipky v Kosičkách na Královéhradecku

Článek

„Práce včetně konečné dezinfekce potrvají v Kosičkách nejdéle do konce týdne,“ přiblížila mluvčí královéhradeckých krajských hasičů Martina Götzová.

Smrt udušením v kontejnerech naplněných oxidem uhličitým stihla do pátečního odpoledne polovinu ptactva z kosičského velkochovu, kde se nákaza prokázala v hale se 63 tisíci budoucími nosnicemi.

Preventivní utracení, likvidace vajec

Kvůli ptačí chřipce ještě před čtvrtečním zásahem uhynula zhruba tisícovka. Zbylých skoro 112 tisíc ptačí chřipkou nezasažených nosnic v sousedních čtyř halách musejí likvidační čety utratit z preventivních důvodů. Likvidace stihne i snůšku vajec.

Ptačí chřipka ve velkochovu se 175 tisíci slepic na Hradecku

Ekonomika

Efektivitu smrtících kontejnerů zajišťuje vůbec poprvé speciální termokamera běžně používaná při požárech.

„Díky termovizi je přesně viditelné, jak jsou kovové kontejnery naplněné, čímž se docílí jejich efektivního využití,“ doplnila Götzová.

Část drůbeže chtějí hasiči usmrtit přímo v menších halách, pokud se objekty s nosnicemi podaří hermeticky utěsnit.

Z chovu kachen do slepičí farmy?

Vybíjení drůbeže začalo v okolí Nového Bydžova minulý týden totální likvidací devíti chovů s celkem 75 tisíci kachnami. Nákaza na Královéhradecku propukla v polovině března v kachních farmách v Dobřenicích, Novém Bydžově – Zábědově a Chudonicích.

Ohnisek ptačí chřipky už je devatenáct

Ekonomika

Veterináři nyní prověřují, zda se ptačí chřipka nerozšířila z chovu kachen do nedaleké slepičí farmy. Nákaza se projevila také v kachních chovech v Pardubickém a Středočeském kraji, a to konkrétně v obcích Vápno a Vinice.

Tato chřipka koncem března propukla v domácích malochovech drůbeže v Moravskoslezském kraji v obci Loučky u Zátoru na Bruntálsku a Dobřeních na Královéhradecku.

Náhrady pro majitele

Majitelé vybitých chovů přímo zasažených ptačích chřipkou dostanou příslušné náhrady. Jiná situace nastane u podnikatelů, které nákaza přímo nezasáhla, nicméně poškodila. Ministerstvo zemědělství se proto obrátilo na Evropskou komisi s žádostí o náhrady za výpadky na trhu.

Podobný postup ministerstvo použilo při prvním výskytu chřipky v ČR v roce 2006.

Ptačí chřipka už je v šesti krajích, rozšířila se i na sever Moravy

Ekonomika

Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé utrácení nosnic zatím neovlivní situaci na trhu s vejci. Jiná situace je u chovů kachen, jejichž výpadek z tuzemských chovů čeká unie od letošního podzimu.

Výběr článků

Načítám