Hlavní obsah

Ptačí chřipka ve velkochovu se 175 tisíci slepic na Hradecku

Novinky, ČTK, bož
Aktualizováno

Ptačí chřipka zasáhla velkochov 175 tisíc slepic v Kosičkách na Královéhradecku a chov 7500 kachen v Záhornici na Nymbursku. Letos jde o 24. a 25. zjištěné ohnisko nákazy ptačí chřipky v Česku. Drůbež bude utracena. V úterý to uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Na kachní farmě v Dobřenicích na Královéhradecku, zasažené ptačí chřipkou, začal v pondělí ráno zásah hasičů.

Článek

V Kosičkách byla v závěru minulého týdne potvrzena ptačí chřipka v chovu kachen společnosti Perena. Chov slepic je od ní vzdálený asi 600 metrů a patří Podniku pro výrobu vajec v Kosičkách.

„Veterinární inspektoři prověřuji, zda nedošlo k zavlečení nákazy z chovu kachen do chovu nosnic,” uvedl mluvčí.

Veterináři se při zjišťování příčin nákazy zaměřují na společnost Perena, v jejíchž chovech bylo zatím kvůli ptačí chřipce utraceno kolem 55 tisíc kachen.

Ohnisek ptačí chřipky už je devatenáct

Ekonomika

„Vzhledem k tomu že se aviární influenza objevila již v devíti provozech jednoho chovatele, je zřejmé, že pravidla biologické bezpečnosti na těchto farmách nebyla nastavena správně, nebo se nedodržovala. I to bude předmětem došetřování celé této kauzy ze strany SVS,” uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé jsou ekonomické dopady na chovatele obrovské. Česká republika proto bude žádat finanční pomoc pro zemědělce od EU.

V úterý se podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) Česko obrátilo na Evropskou komisi s žádostí o náhrady za výpadky na trhu. „Stejný postup jsme využili v roce 2006 při prvním výskytu ptačí chřipky, Komise tehdy finanční prostředky vyplácela,” dodal Toman.

Choroba je nebezpečná pro ptáky, dosud se přitom předpokládalo, že se na lidi nepřenáší. V únoru ale Rusko oznámilo, že zaznamenalo první přenos kmene viru ptačí chřipky A(H5N8) na člověka. Podle Dlouhé se spotřebitelé nemusí obávat, přenos choroby nebyl prokázán z člověka na člověka ani ze zpracované drůbeže na lidi.

Reklama

Související témata:

Související články

Ptačí chřipka už je i v Osvětimanech

Dvanácté ohnisko ptačí chřipky bylo potvrzeno v dosud nezasaženém regionu, v chovu v Osvětimanech ve Zlínském kraji. Bylo tam 400 kusů drůbeže, o víkendu ji...

Ohnisek ptačí chřipky už je devatenáct

Devatenácté letošní ohnisko ptačí chřipky je v malochovu v Osadě Labíčko u Čelákovic ve Středočeském kraji v okrese Praha - východ. Chovatel tam měl zhruba 40...

Výběr článků

Načítám