Hlavní obsah

Průmysl i stavebnictví zvolnily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Průmyslová výroba v České republice v dubnu zpomalila meziroční růst na 7,7 procenta. V březnu totiž podle revidovaných údajů rostla o 8,4 procenta. K růstu opět nejvíce přispěla výroba motorových vozidel. Informoval o tom v pátek Český statistický úřad.

Foto: Škoda Auto

Ilustrační foto

Článek

Hodnota nových zakázek se od loňského dubna zvedla o 14,7 procenta. Meziměsíčně se dubnová průmyslová produkce očištěná od sezonních vlivů zvýšila o 1,1 procenta.

I když jde o mírné zpomalení, čísla podle analytiků potvrzují, že se průmyslu v posledních měsících daří.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Tržby rostou primárně exportně orientovaným podnikům. Všechny tyto faktory se odráží i do poptávky po nových zaměstnancích. V dubnu se zaměstnanost v průmyslu meziročně zvýšila o 1,9 procenta,” řekl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Stavebnictví rostlo o osm procent

Zpomalilo také stavebnictví, když v dubnu meziročně stouplo o osm procent po březnovém revidovaném růstu o 11,9 procenta.

Podle ČSÚ ubylo stavebních povolení, snížila se orientační hodnota staveb a bylo zahájeno a dokončeno méně bytů než před rokem.

Počet stavebních povolení, která vydaly úřady, proti loňskému dubnu klesl o 5,7 procenta na 6 603. Orientační hodnota těchto staveb byla 22,8 miliardy korun, což je ale o 10,2 procenta méně než před rokem. Stavebníci ve čtvrtém měsíci zahájili stavbu 1 800 bytů a dokončili jich 1 461. Meziročně jich tak bylo zahájeno o 18,5 procenta méně a dokončeno o 23,7 procenta méně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám