Hlavní obsah

Průmysl a stavebnictví v říjnu zpomalily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Průmyslová výroba, která je tahounem letošního ekonomického růstu Česka, v říjnu zpomalila růst na 3,2 procenta. Výsledky v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Výrobní linka Škoda Auto v Kvasinách

Článek

V září si průmyslová výroba podle revidovaných údajů meziročně polepšila o 8,5 procenta.

Na růstu se podílela zejména produkce aut a energií, produkce naopak klesla těžařům. Zpomalil i růst tržeb a hodnoty nových zakázek.

Výroba aut, která i tentokrát nejvíce přispěla k celkovému meziročnímu růstu, v říjnu ubrala na tempu. Automobilkám se zvýšila produkce meziročně o 9,9 procenta, v září růst činil téměř 12 procent. Výrazné zpomalení výroby zaznamenaly i energetické firmy a teplárny, a to z téměř 15 procent na 3,6 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průmyslová výroba

„Přestože v říjnu zaostal mírně za odhady, potvrzuje český průmysl svoji odolnost vůči ekonomickému zpomalení v eurozóně. Meziroční růst produkce se udržel bezpečně v kladných číslech, když ho nadále podporovaly zejména skvělé výsledky automobilového a chemického průmyslu a rafinerského zpracování ropy,” komentoval výsledky ekonom UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Ubralo i stavebnictví

Stavební produkce v říjnu meziročně vzrostla o 2,4 procenta po revidovaném růstu o 8,8 procenta v září.

I tak čísla potvrzují oživení v sektoru, který předtím prošel dlouhým a výrazným poklesem. Obrat k růstu po sedmi letech zažívá i stavebnictví v Evropě. [celá zpráva]

V Česku se začalo stavět více bytů, meziročně o 26 procent více, uvedl ČSÚ. Dokončeno bylo v říjnu o 7,8 procenta více bytů než ve stejném měsíci loni.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám