Hlavní obsah

Průměrná mzda vzrostla na začátku roku na 34 tisíc

Novinky, bož
Aktualizováno

Průměrná mzda v Česku za první čtvrtletí meziročně vzrostla o pět procent z 32 467 na 34 077 korun. Přesně polovina pracujících Čechů přitom bere více než 29 333 korun hrubého měsíčně, zatímco druhá polovina bere méně než tuto částku. Právě takový byl v prvním čtvrtletí medián mezd.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná měsíční hrubá mzda

Článek

Spotřebitelské ceny se ve stejném období meziročně zvýšily o 3,6 procenta, což znamená, že se mzdy reálně zvýšily jen o 1,4 procenta.

„Trend růstu platů polevil i v prvním čtvrtletí letošního roku. Nedá se očekávat, že bychom letos na dlouhou trajektorii vyšších mezd navázali,” okomentovala aktuální vývoj ekonomka a ředitelka společnosti Bondster Jana Mücková.

Nepořádek v programu Antivirus zdržuje výplatu mezd

Koronavirus

Zlomové v tomto podle ní bude druhé čtvrtletí, kdy „kvůli nejisté budoucnosti většina zaměstnavatelů přistoupila ke zmražení, nebo dokonce snížení mezd,” dodala ekonomka.

Medián mezd vzrostl meziročně o 5,8 procenta. U mužů činil 31 790 korun, u žen 26 723 korun.

„Optický klam” na grafu

Oproti předchozímu čtvrtletí průměrná mzda zdánlivě klesla. Při očištění od sezonních vlivů však o 1,1 procenta vzrostla. V prvním čtvrtletí přitom bývá nominální průměrná mzda vždy nižší než v posledním čtvrtletí předchozího roku.

„Zdálo by se, že po Novém roce dochází vždy ke snížení mezd. Je to však z velké části optický klam. Mzdy v prvním čtvrtletí rostou nejen vzhledem k prvnímu čtvrtletí předchozího roku, ale také například vzhledem k druhému i třetímu,“ uvedl pro Novinky ekonom skupiny Natland Petr Bartoň.

Podle něj za tímto „klamem“ stojí právě čtvrté čtvrtletí. „Firmy i státní úřady vyplácejí vánoční bonusy, třinácté platy a podobně. Proto je nárůst ve čtvrtém čtvrtletí vyšší než dlouhodobý trend a první kvartál na grafu působí jako pokles,“ dodal Bartoň.

Reklama

Související články

Odbory žádají stoprocentní náhradu mzdy

Prezident Donald Trump chce Američanům kvůli koronaviru rozdat šeky na tisíc dolarů, tedy téměř 25 tisíc korun. Česká vláda se v první řadě soustředí na...

Stát chce na mzdu přispět jen do 24 800 korun

Stát plánuje přispět na mzdu v zavřených provozech nejvýše 24 800 korun, při poklesu poptávky nejvýš 9300 korun a při výpadku surovin 12 400 korun. Z částek by...

Výběr článků

Načítám