Hlavní obsah

Protestující odboráři zablokovali centrum Prahy

Právo, Novinky, Kateřina Farná, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Do Prahy se v sobotu sjely desetitisíce odborářů z celé republiky. V 11 hodin se vydaly na pochod Prahou z Letné na Palachovo náměstí. Protestují za navrženou podobu nového Zákoníku práce. Na Palachovo náměstí jich dorazilo asi 25 tisíc. Náměstí ale není schopné lidi pojmout, ti tak stojí na mostě přes Vltavu až na malostranský Klárov.

Článek

Doprava byla v místě zablokovaná, průjezdné nebylo ani okolí Letné včetně Letenského tunelu. Policie dopravu odkláněla. Podle odborářů se na místě sešlo na 30 tisíc lidí, policie počet odhadla mezi 23 až 25 tisíci lidí.

Demonstrující se začali sjíždět na Letnou stovkami autobusů. Mezi členy odborových svazů, kteří přijeli do Prahy, byl i značný počet mladých lidí. Z Ostravy přijel i speciálně vypravený vlak. Odboráři na sobě dresy v barvě svého odborového svazu a s logem, v rukou drží vlajky. Přijeli například i zástupci odborového svazu filharmoniků. Protestující drží transparenty s nápisy jako: "Ne omezování práv pracujících!" nebo "Nevolnictví bylo zrušeno 1781". Demonstranti přivezli také kovové sudy, na něž bušili kladivy.

Změny by prý omezily zaměstnance

Odboráři protestují proti tomu, aby se do nynější podoby návrhu Zákoníku práce dostaly ve Sněmovně pozměňovací návrhy, které by roli odborů oslabily.

Návrh pochází z dílny ministra práce Zdeňka Škromacha a ČSSD za ním stojí. Podporu má i v komunistické straně. Naopak menší koaliční strany a ODS proti jeho podobě protestují. Podle KDU-ČSL jsou některé jeho pasáže neústavní. S tím souhlasí i legislativní rada vlády. Návrh například chce, aby odbory mohly mluvit i za zaměstnance, kteří nejsou jejich členy.

Pozměňovací návrhy, které ve Sněmovně v druhém čtení zazní, chtějí pravomoci odborů omezit. S tím odboráři nesouhlasí. Podle jejich předsedy, senátora Milana Štěcha, by naopak měl být zákon k odborářům ještě více vstřícnější.

Protest podporuje jen ČSSD

Na Palachovo náměstí přišli protest podpořit právě politici ČSSD. Kromě tvůrce zákona Škromacha i ministr financí Bohuslav Sobotka, bývalý šéf odborářů a nynější europoslanec Richard Falbr nebo poslanec Stanislav Křeček.

Protest kritizují zástupci zaměstnavatelů. Podle prezidenta Hospodářské komory Jaromíra Drábka jde o prázdné gesto a demonstraci síly ve chvíli, kdy se už KSČM stejně s ČSSD dohodly na tom, že návrh prosadí.

Chceme svoje práva, hlásají odboráři

Ministr Zdeněk Škromach, který si vyzkoušel i řvavou řehtačku, se k akci vyjádřil slovy: "Odboráři jsou nezávislá organizace a prostě hájí své zájmy. Přišel jsem podpořit věc, pro kterou se sešli." Předkládaný Zákoník práce je podle něj vyvážený po stránce vztahu mezi zaměstnavatelem a  zaměstnanci.

Europoslanec a bývalý odborář Richard Falbr na demonstraci řekl: "Odbory jsou dnes chápany jako překážka všemocné síly trhu. Jejich sílu se snaží i ve světě omezit. Navíc všechny útoky proti novému Zákoníku práce jsou nepravdivé." Podle Falbra pravděpodobně Zákoník zamítne senát i prezident, proto je potřeba, aby byly odbory bdělé a aby případně znovu vyšly do ulic jej podpořit.

"Naším největším nepřítelem je strach," hlásal z tribuny Štěch a dodal, že nemohou nastat v České republice poměry a standardy podobné Číně či Latinské Americe. "Nechceme jejich úroveň. Páni zaměstnavatelé je to na vás," promlouval z pódia.

Šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek na závěr svého proslovu  do mikrofonu zahřímal: "Nepůjdeme z práce rovnou do kremace."

Míl: byla to jen demonstrace síly

Za pouhou demonstraci síly označil sobotní akci odborářů prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl. "Ke stabilitě a prosperitě země to asi nepřispěje," zhodnotil odborářskou demonstraci.

Podle něj účastníci akce netuší, že podporují návrh Zákoníku práce, který poškozuje zájmy zaměstnanců a "hájí zájmy jen odborových předáků". Míl také řekl, že prý účastníci dostávali od organizátorů 300 až 500 korun odměny za účast na akci. "Chápu, že se pak vyplatí přijet do Prahy na vánoční nákupy," dodal Míl ironicky.

Proti tomu se však velice tvrdě ohradila šéfka Odborového svazu státních orgánů a organizací Alena Vondrová. "To je od pana prezidenta extrémně nekorektní," prohlásila v sobotu pro Právo a dodala: "Žádný odborový svaz nikoho nemotivoval odměnou. Ti lidé sem jeli dobrovolně."

Vyvracela i jeho tvrzení, že účastníci si do Prahy přijeli udělat vánoční nákupy. "Ti, kteří přijeli hromadně speciálními autobusy určitě ne, protože by to ani nestihli. Odjezdy byly totiž naplánovány už na třetí či čtvrtou hodinu odpolední. Takže mnozí byli rádi, že se stačili naobědvat," prohlásila Vondrová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám