Hlavní obsah

Prokurátoři v USA spouštějí antimonopolní vyšetřování Facebooku

Skupina státních zástupců ve Spojených státech se rozhodla zahájit antimonopolní vyšetřování americké internetové společnosti Facebook, aby zjistila, zda firma nepotlačuje konkurenci a nepoškozuje spotřebitele. Oznámila to v pátek státní zástupkyně státu New York Letitia Jamesová. Facebook provozuje největší internetovou sociální síť na světě.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Do vyšetřování se zapojí rovněž státní zástupci států Colorado, Florida, Iowa, Nebraska, Severní Karolína, Ohio a Tennessee a federálního distriktu (District of Columbia).

Agentura Reuters již v úterý informovala, že generální prokurátoři více než tří desítek členských států USA kvůli možnému porušování antimonopolních pravidel připravují vyšetřování americké internetové společnosti Google. Toto vyšetřování by mělo být oficiálně ohlášeno v pondělí.

Americké ministerstvo spravedlnosti už v červenci oznámilo, že zahajuje širší vyšetřování velkých firem působících v oblasti digitálních technologií. Vyšetřování má zjistit, zda firmy nenarušují hospodářskou soutěž, nepotlačují inovace či jinak nepoškozují spotřebitele.

Předpokládá se, že vyšetřování ministerstva se týká firem Google, Amazon a Facebook a možná také společnosti Apple. Firmy Amazon a Facebook kvůli možnému zneužívání svého postavení na trhu vyšetřuje rovněž americká Federální obchodní komise (FTC), píše agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám