Hlavní obsah

Případ nenávistného komentáře pod fotkou prvňáčků se vrací k soudu

– Ústí nad Labem
Novinky, kub

Krajský soud v Ústí nad Labem zrušil zprošťující verdikt nad mužem obžalovaným kvůli nenávistnému komentáři publikovanému na internetu. Příspěvek umístil pod fotkou prvňáků teplické základní školy, kterou navštěvují převážně romské a arabské děti. Kauza se tak vrací Obvodnímu soud v Teplicích k novému projednání.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Rozhodnutí soudu I. stupně zrušeno a věc vrácena soudu I. stupně k novému projednání,“ píše se v justiční databázi s tím, že krajský soud rozhodl ve čtvrtek v neveřejném zasedání.

Podrobnosti o důvodech rozhodnutí nejsou známy, verdikt se musí nejdřív rozeslat zúčastněným stranám písemně. Na vývoj v případu upozornil v sobotu server iDnes.cz.

Soud zprostil obžalovaného Vítězslava Kroupu letos na konci dubna. Podle verdiktu se nepodařilo prokázat, že skutek spáchal a že uvedený facebookový profil patří jemu. Kroupa se přitom ke skutku přiznal, podle soudu k tomu ale došlo v přípravném řízení, tudíž výpověď nelze použít. Proti zproštění obžaloby se odvolal státní zástupce.

Kroupovi, který se tehdy hlavního líčení neúčastnil, protože pracuje v zahraničí, hrozily až tři roky vězení za podněcování nenávisti k etnické skupině a další trestný čin, kdy podle obžaloby zveřejnil na sociální síti fotografie například Adolfa Hitlera.

Komentáře se týkaly fotky prvňáčků z listopadu 2017, kterou otiskl regionální Deník. Na snímku jsou kromě českých dětí také romští, vietnamští a arabští školáci. Fotka se pak i s vypsanými jmény žáků a učitelek objevila na jedné z facebookových nacionalistických stránek, odkud ji často s nenávistnými komentáři sdílely stovky lidí.

Do diskuze přispěl Kroupa větami: „Ještě že jsou ze ZŠ Plynárenská. Řešení se přímo nabízí. Neříkej, že Tě to nenapadlo!!!“ Podle obžaloby narážel na vyvražďování Židů za druhé světové války v plynových komorách.

Tento případ není jediný, který policie v souvislosti s fotkou řešila. Kriminalisté obvinili další dva autory komentářů. Muži z Frýdeckomístecka podle iDnes soud stanovil zkušební dobu 11 měsíců, během které se osvědčil a nic již neprovedl, takže trestní stíhání je ukončené. Šestadvacetileté ženě z Tachovska naopak soud loni v září nepravomocně uložil osmiměsíční podmíněný trest se zkušební lhůtou na 1,5 roku a pokutu 20 tisíc Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám