Hlavní obsah

Program Mléko do škol zdarma? Stát do něj nacpe závratných 670 miliónů

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) budou děti dostávat neochucené mléko ve školách od příštího roku „zdarma”. Stát dá na rozšíření programu až 670 miliónů korun, dodal ministr jedním dechem. V součtu s programem dotovaného ovoce a zeleniny se plánovaná částka za dotované školní potraviny blíží jedné miliardě korun.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Marian Jurečka chce do mléka "zdarma" nasypat 670 miliónů.

Článek

Na školní ovoce a zeleninu chce ministr dát až 260 miliónů korun z peněz daňových poplatníků. Celkově tak školní mléko a ovoce mohou daňové poplatníky vyjít na 0,93 miliardy korun.

Program s ovocem se rozšíří na žáky druhého stupně základních škol, naopak se z něj vyjmou mateřské školy.

Návrh nařízení musí schválit vláda. Rozhodovat o něm bude ve středu. Na dotované produkty se podle Jurečky nebude vztahovat takzvaná pamlsková vyhláška, protože nepůjde o prodej ve školních bufetech.

Prostředek k likvidaci přebytků?

Opatření na podporu konzumace ovoce navrhla v roce 2006 Evropská unie, v Česku funguje od jara 2010. Program má vést ke zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny, má vytvořit u dětí správné stravovací návyky a bojovat proti dětské obezitě.

Kritici projekt v minulosti označili za pouhý prostředek k likvidaci přebytků na trhu. Zpochybňovány byly také proklamované přínosy projektu. S přihlášením do programu v minulosti nesouhlasilo ministerstvo financí, vláda ale pokračování české účasti v programu schválila.

Dotace na zemědělskou výrobu za minulý rok dosáhly astronomické sumy 30,8 miliardy korun. Zisk českého zemědělství byl přesto o deset miliard nižší, skončil na 20,22 miliardy korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám