Hlavní obsah

Prognóza Bruselu: Růst české ekonomiky zpomalí na 2,1 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Růst české ekonomiky v letošním roce zpomalí na 2,1 procenta z loňského tempa 2,5 procenta. Předpověděla to ve čtvrtek Evropská komise (EK). ČR podle odhadu poroste nejpomaleji ze zemí V4, ale svižněji než třeba sousední Německo a Rakousko.

Článek

Ze zemí v regionu má letos nejrychleji růst ekonomika Polska – o 3,3 procenta. O desetinu procenta pomaleji má růst Maďarsko. U Slovenska čeká Brusel růst o 2,2 procenta. Naopak růst největší evropské ekonomiky, Německa, má být jen 1,1 procenta.

Za loňským růstem tuzemské ekonomiky podle komise stála především domácí poptávka. Soukromá spotřeba těžila ze silného růstu mezd, výrazně ale klesly průmyslové zakázky i výroba, zejména ve druhé polovině roku. To mělo negativní dopad na firemní investice.

Rekordní pokles německého průmyslu. Česko si musí vybudovat imunitu, říká ekonom

Ekonomika

V letošním a příštím roce komise očekává mírné zpomalení růstu soukromé spotřeby v důsledku slabšího růstu mezd. Výhled pro soukromou spotřebu teď nyní zastiňuje rovněž klesající spotřebitelská důvěra. Růst exportu by měl letos opět zpomalit, příští rok by však měl znovu nabrat na tempu.

Průměrný růst 27 zemí EU (po odchodu Velké Británie) by měl podle odhadu EK letos dosáhnout 1,4 procenta, to je o desetinu méně, než jaká byla původní prognóza.

Reklama

Výběr článků

Načítám